9 Mayıs 2024 Perşembe

'And olsun ki yüreğinde taşıdığın dünyayı yaratacağız Alper'

Suruç şehidi Alper Sapan, Kurtköy'deki mezarı başında anıldı. Anmada yapılan konuşmalarda "And olsun ki hesabını soracağız. And olsun ki devleti de kapitalizmi de yıkacağız. And olsun ki yüreğinde taşıdığın dünyayı yaratacağız Alper" denildi.

Suruç şehidi Alper Sapan, Kurtköy Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Devrimci Parti, ESP, DAF, Anarşist Gençlik ve SGDF üyeleri katıldı.

Anmada konuşan Devrimci Anarşist Federasyon'dan Mercan Doğan, "Elinde kara bayrağı, yüreğinde iktidarsız bir dünyaya olan inancıyla yola çıkmıştı Alper. Tam da bu inançtan korkan devlet tarafından Suruç'ta katledilen 33'lerden oldu. Devletin gücü 33 anarşist sosyalist devrimcinin bedenine yetti belki, ama inandıklarını bitirmeye yetmedi. İnancın inancımızdır Alper. Düşleri düşlerimizdir, kavgan kavgamızdır. And olsun ki hesabını soracağız. And olsun ki devleti de kapitalizmi de yıkacağız. And olsun ki yüreğinde taşıdığın dünyayı yaratacağız Alper" dedi.

Ardından söz alan ESP PM üyesi Volkan Uyar, "Mesele devrim topraklarının özlemi aslında. Melese AKP ya da ABD emperyalistlerinin işbirliği ve desteğiyle IŞİD çetelerinin bölgede uzun bir süredir yürüttüğü bir işgal operasyonunu, savaşı, katliamı durduran, Ortadoğu topraklarına özgürlüğü getiren savaşçılara, özgürleştirilmiş topraklara bir ziyaret gerçekleştirmek istedik. Bu düş küçücük bir yerden başladı, dünyanın en yoksul emekçi halklara umut ışığı oldu Rojava devrimimiz. 33'lerde bu devrim ile buluşmaya, özgür toprakları yerinde incelemeye, görmeye gitmek istedi" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise "33 arkadaşımız yeni bir yaşamın inşaası için, eşit, özgür bir hayatı kurmak için mücadele edenlerin yanına, onlarla birlikte yol yürümek için yollara düşmüşlerdi. IŞİD'e karşı mücadele edenler bedeller ödeyerek yeni bir yaşamı inşa ederken arkadaşlarımızda burada olsun orada olsun bu mücadeleyi birlikte yürütmekte kararlıydı. Bu ülkenin geleneğinde olduğu gibi güzelliklere düşman, eşitliğe, özgürlüğü, adalete düşmanlar tarafından katledildiler. O günden bu yana aileleri, yoldaşları, arkadaşları, hepimiz adalet arayışımızı bir yandan sürdürürken bir yandan da Kobane'nin yeniden inşaası mücadelesini kaldığı yerden devam ettiriyoruz. Ama bu ülkede hiçbir şeyin adaleti sağlanamadığı gibi Suruç katliamında da adalet sağlanmadı. Gerçek katiller, gerçek sorumlular, devletin sorumluluğu saklanırken göstermelik bir takım yargılamalarla olayların, katliamların üstü kapatılmaya çalışılıyor. Aynı Diyarbakır katliamı, aynı Roboski katliamı, aynı 10 ekim Ankara katliamları gibi. Ama biz gerçek sorumluların, katillerin kimler olduğunu, neden gizlendiğini çok iyi biliyoruz. Elbette ki onlara sözümüz kaldıkları yerlerden mücadeleyi devam ettirmek. Işıklar içinde uyusunlar" diye konuştu.

Anarşist Gençlik adına bir konuşma gerçekleştiren Şeyma Çopur; "Bu kavga bugün başlamadı, bu kavga devletin her saldırısında asla bitmeyen bir kavga oldu. Yoldaşlarımız bir kavga için yola düşmüştü. Alper yola düştüğünde, düşlediği özgür bir dünya için yola çıkmıştı" diye kaydetti.

Son alarak SGDF adına konuşan Elif Bayburt, "33'ler 'beraber savunduk beraber inşa etmeye gidiyoruz" dediler ve beraber yola çıktılar ve beraber ölümsüzleştiler. Bizi katliamlarla saldırılarla, gözaltılarla bitiremeyecekleri gerçeği bugün bir kez görüldü. 33'lere sözümüz mücadelemiz bitmeyecek, katledenler kaybedecek. Biz kazanacağız" diye belirtti.

Anma sloganlarla sona erdi.