2 Mayıs 2024 Perşembe

Anarşist Kadınlar: Hayatlarımızı dört duvarın arasına kapatmalarına izin vermeyeceğiz

Anarşist Kadınlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında evlendirme dairesi önünde basın açıklaması düzenledi. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Çapor, "Bizleri evlilikle aileye kapatmaya çalışan evlilik kurumları ve bu kapatılmayı meşrulaştıran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kapatılsın" dedi.

Anarşist Kadınlar, 25 Kasım Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Kadıköy'de bulunan Zübeyde Hanım Evlendirme Dairesi önünde, "Kadınlar eve kapatan evlendirme kurumları kapatılsın!" şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

'BEYAZ GELİNLİK SEÇENEK DEĞİL, ZORUNLULUKTUR'
Anarşist Kadınlar adına açıklamayı okuyan Şeyma Çapor, "Evlilik nedir?" diye sordu ve "Kadın olarak doğduysanız eğer en büyük hayalleriniz arasına evlenip çocuk sahibi olmayı itinayla yerleştirirler. Beyaz gelinlik, düğün, çeyizlerle donatılmış bir ev. Bunlar bir seçenek değil, zorunluluk olarak önümüze konulmuştur" diye konuştu.

'EV İŞLERİNİN YAPILMAMASI ERKEK ŞİDDETİNİN BAHANESİDİR'
Çocuk yapmayan kadınların "eksik" sayıldığına dikkat çeken Çapor, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Varlığımızın önce babaya sonra kocaya devredilmesi değil midir evlenmek. Kadın hiçbir zaman 'Resmen' yoktur. Ya babasının ya kocasının mülküdür devletin gözünde. Bu yüzden 'Kocandır, döver de sever de' diye evine yollanmaz mı şiddete uğrayıp koruma kararı için karakola giden kadınlar. Evin bütün yükü kadına yüklenir bir imzayla. Her günün işine de bir de çocuk bakımı eklenir. Bu işlerin yapılması işten sayılmaz, yapılmaması şiddet bahanesidir erkekler için."

'KABUL ETMEZSEK, KATLEDİLİRİZ'
Çapor, dört duvar arasında yaşamak istemeyen, boşanmak isteyen kadınların önüne engeller konduğuna işaret ederek, "Boşanmayı kabul etmeyen erkekler türlü koşullar sıralar önümüze, sosyal haklarımızdan, çocuklarımızdan vazgeçmemizi ister; kabul etmezsek tehdit ediliriz, şiddete uğrarız, katlediliriz" cümlelerini kullandı.

Kadınlara yönelik saldırıların her geçen gün arttığının altını çizen Çapor, "Bizi türlü senaryolarla ikna ederek kadınlığımızı aileye, hayatlarımızı dört duvarın arasına kapatmalarına izin vermeyeceğiz" dedi ve "Bizleri evlilikle aileye kapatmaya çalışan evlilik kurumları ve bu kapatılmayı meşrulaştıran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kapatılsın!" çağrısı yaptı.

Çapor son olarak, bütün kadınları Taksim Tünel'de 25 Kasım'da düzenlenecek olan yürüyüşe davet ederek, "Şiddet son bulana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" diye kaydetti.