23 Nisan 2024 Salı

Anarşist Kadınlar: Hapishaneler kapatılsın

Anarşist Kadınlar, 25 Kasım kapsamında Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde açıklama yaptı, "Siz özgürlüğümüzü dört duvarın arasına koyarak tutsak alamazsınız" denilerek hapishanelerin kapatılmasını istedi.

Anarşist Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Kadınlar değil hapishaneler kapatılsın" diyen Anarşist Kadınlar adına açıklamayı okuyan Helin Derici, "Hapishaneler, yaşamımız boyunca bizden beklenen kalıplara uygun davranmamızı garanti altına almak için kapatıldığımız mekanlardan en somut olanıdır" ifadelerini kullandı.

'HAPİSHANELER HAK ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜKLERİ İÇİN BİZİ KAPATTIKLARI YERDİR'
Hapishanelerde olan kadınların çeşitli yasaklarla yalnız bırakılmaya çalışıldığına dikkat çeken Derici, "Hapishane düşüncelerimizi söylemekten korkmadığımız için, eyleme geçtiğimiz için, kendimizi korumaya çalıştığımız için, yaşamlarımızı savunduğumuz için, toplum için 'tehlikeli' olduğumuzu düşündükleri için, o saatte dışarıda olduğumuz için, öyle giyindiğimiz için, boşanmak istediğimiz için, cinsel yönelimimiz farklı olduğu için, hak ettiğimizi düşündükleri için bizi kapattıkları yerdir" diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ TUTSAK ALAMAZSINIZ'
Derici, erkek egemen sistemde söz konusu kadın ise tutsaklığın sonu olmayacağına işaret ederek şöyle konuştu: "Anneysek çocuğumuz da tutsaktır artık, oyuncak yasaktır, çocuğumuz hastaneye götürülürken yanında olmamız en iyi ihtimalle izne tabidir. Trans bir kadınsak eğer, erkek hapishanesine kapatılırız, türlü tacize, hakarete aşağılamaya maruz kalırız. Her daim şikayetlerimiz görmezden gelinir, dilekçelerimiz işleme konmaz, sevk raporları ya hiç verilmez ya da geciktikçe geciktirilir. Zaten ikinci sınıf görülen kadınlar tutsak alındığında hepten yok sayılır."

"Siz özgürlüğümüzü dört duvarın arasına koyarak tutsak alamazsınız" diyen Derici, "Bizleri türlü bahanelerle, türlü biçimlerle kapatmaya çalışsanız da biz her daim betonun çatlaklarında yeniden ve yeniden yeşermeyi, hayat bulmayı biliriz" cümlelerini kullandı.

Derici son olarak, Taksim Tünel'de düzenlenecek olan 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü'nde tüm kadınları alanlara çağırdı.

Kadınların, ellerindeki balonları 'özgürlüğe' uçurmasıyla eylem sona erdi.