19 Nisan 2024 Cuma

Amini'nin katledilmesine Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar sokağa çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar İran rejiminin Mahsa Amini'yi katletmesine tepki göstererek, erkek egemen sisteme karşı örgütlenme ve mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

İran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin ahlak polisleri tarafından katledilmesine karşı tepkiler giderek büyüyor. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin pek çok bölgesinde de kadınlar, katliama tepki göstererek İran'da direnen kadınları selamladı.

HOL
Kongra Star'ın Hol Kampı'ndaki binası önünde yapılan açıklamada, Amini'nin katledilmesi şiddetle kınandı. Basın açıklamasını Kongra Star üyesi Bedriye Hisen okudu. Hisen, katliamı insanlık dışı olarak nitelendirdi ve "Bugün başörtüsü takmayan kadınlar din gerekçesiyle öldürülüyor. Sorun başörtüsünde değil onların zihniyetindedir. Bu suçlarla geçmişe gitmek ve kendi isteklerine göre radikal islamı uygulamak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den İran'a kadın düşmanı politikaların şiddetlendiğini belirten Hisen, uluslararası kamuoyuna kadınlara karşı işlenen suçların hesabını sorma çağrısı yaptı. Hisen, tüm dünya kadınları özgürleşene kadar savaşacaklarının altını çizdi.

TIL TEMIR
Hesekê Kantonu'na bağlı Til Temir'de kadınlar, Amini'nin katledilmesine tepki gösterdi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde "Hepimiz Jina Amini'yiz" pankartları açıldı.

Kadınlar, İran rejiminin Rojhilat başta olmak üzere ülke çapında kadınlara dönük saldırılarını kınayarak başörtülerini yaktı.

Açıklamayı okuyan Til Temir Kongra Star Koordinasyonu üyesi Zîlan Îsmaîl, İran hükümetinin kadınlara ve Kürt halkına dönük baskı ve katliamlarına karşı halkın isyanını desteklediklerini vurgulayarak, "Şiddete uğrayan tüm kadınları kurtarmak için mücadelemize devam edeceğiz, özgürlük ve demokrasi fikrini dünyaya yaymak için bundan sonra da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

QAMIŞLO
Qamişlo İlçe Meclisi, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve kadının katılımıyla düzenlediği eylemde Amini'nin katledilmesini lanetledi.

Açıklama Qamişlo İlçe Meclisi Eşbaşkanı Yardımcısı Xurfran Kewkeb tarafından okundu. Türkiye ve İran'da kadınlara yönelik suçların giderek şiddetlendiğine dikkat çeken Kewkeb, "Bugüne kadar hak ve özgürlüklerini arayan yüzlerce kadın Türk zindanlarında bulunuyor ve ahlak dışı işkencelere karşı direniyorlar. Dünyadaki tüm kadınlara yönelik her türlü ahlak dışı saldırıya sessiz kalmayacağız" dedi.

Egemen sistemlere karşı kadınların mücadeleyi güçlendirilmesi çağrısında bulunan Kewkeb, uluslararası kamuoyunu insanlık dışı suçlar işleyen devletlere karşı duruş sergilemeye davet etti.

KOBANÊ
Kobanê'de yapılan eylemde basın açıklamasını Leyla İsmail okudu.

Kadınlara yönelik insanlık dışı suçların kınayan İsmail, Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerini Kürt kadınlara dönük faşist eylemlere karşı durmaya, faillerden hesap sormaya çağırdı.

EYN ÎSA
Eyn Îsa'daki kadınlar, İran rejiminin politikalarına karşı Rojhilatê (Doğu Kürdistan) ve İran'da kadınların ayaklanmasını bir açıklama ile destekledi. Kongra Star binası önünde yapılan açıklamayı Kongra Star Yürütme üyesi Elhan Hemê okudu.

Amini'nin katledilmesini kınayan Hemê, bu suçun erkek egemenliğiyle mücadele eden tüm kadınlara karşı işlendiğini söyledi. Mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Hemê, baskılara karşı kadın isyanına destek verme çağrısı yaptı.

DÊRAZOR
Dêrazor'un Sebaa Kilo Bölgesi'ndeki Kadın Komitesi, Amini'nin İran rejimi tarafından katledilmesine tepki gösterdi.

Komite binası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Dêrazor Sivil Meclis Eşbaşkan Yardımcısı Şehnaz El Hefel okudu.

Kadınların dünyada karşı karşıya kaldığı erkek egemenliğine karşı bir devrim yürüttüğünü belirten El Hefel, şöyle devam etti: "Kuzey ve Doğu Suriye'deki Dêrazor kadınları adına bu insanlık dışı politikalara karşı duruyoruz. Önder Öcalan'ın kadınlar için açtığı özgürlük yolunu takip ediyoruz. Jina Emini'nin şehadetiyle direneceğiz ve Türk devletine ait SİHA'ların bombalaması sonucu şehit düşen Raniya Etaa, Zozan Zêdan, Dîlan Îzedîn, Diyana Elo ve Silava Remedan'ın ruhuyla direneceğiz ve direnmeye devam edeceğiz."