20 Nisan 2024 Cumartesi

Amed'de direniş, kararlılık ve cesaret

Direniş, kararlılık ve cesaret mesajı verdi kitlenin tamamı. Bu mesajla devletin hazırladığı çöktürme planlarına adeta meydan okudu halkımız. Açlık grevi direnişi ve seçim çalışmalarının Newroz alanına yansıdığının altını çizmeliyiz. Açlık grevinde olan özgür tutsaklar ve Leyle Güven selamlandı.
21 Mart dirilişin, direnişin günü. Demirci Kava'nın, Zalim Dehaq'ın zulmüne son verdiği ve özgürlük ateşini tutuşturduğu gün.
 
Yine bir Newroz sabahına uyandı ve çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla Newroz alanına aktı Amed. Devlet şiddetinin, zulmünün arttığı, alanın adeta kuşatıldığı koşullara Newroz alanını doldurarak cevap verdi Amed halkı. Kadınlar en güzel yöresel kıyafetleriyle geldiler, 8 Mart'ın coşkusunu taşıdılar Newroz alanına. Öfke ve kararlılığın hakim olduğu Newroz alanında sosyalist yurtseverler de kendi bayraklarıyla yelerini aldılar. Seçim çalışmalarının ortaya çıkardığı enerji ve mücadele kararlılığı hakimdi onlarda da.
 
Hafta içi olmasına rağmen, katılım geçen yılları aratmadı. Nitelik bakımından iyi bir düzeyi işaret etti. Genç bir kitle vardı ve genç kadınlar katılımı ve coşkusu ile öne çıktı. "Tecriti kıracağız mutlaka kazanacağız" şiarıyla yapılan bu yılki Newrozun özgünlüğü, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere hazırlık sürecine ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in başlattığı ve dünyanın bir çok yerinde ve zindanlarda süren açlık grevi direnişleriyle birlikte örgütlenmesi oldu. Kitle, yapılan konuşmalar arasında direniş içerikli konuşmaları ilgiyle dinleyip, coşkuyla karşıladı, sahiplendi. Özellikle, tecrit ve açlık grevi direnişleriyle ilgili sloganlar hem fazla hem de daha gür atıldı. Gençlerde, mücadele etme isteği, direnme kararlılığı ve cesareti öne çıktı. Adeta, direniş, kararlılık ve cesaret mesajı verdi kitlenin tamamı. Bu mesajla devletin hazırladığı çöktürme planlarına adeta meydan okudu halkımız. Açlık grevi direnişi ve seçim çalışmalarının Newroz alanına yansıdığının altını çizmeliyiz. Açlık grevinde olan özgür tutsaklar ve Leyle Güven selamlandı. Açlık grevi eylemi yapan tutsakların mesajı HDP Amed milletvekili Remziye Tosun tarafından platformdan Kürtçe okundu. Tecridin bir an önce kırılması için feda eylemi yapan 'Zülküf Gezen ölümsüzdür' sloganları sıkça atıldı. Gezen'in ailesinin, alanda olduğu anons edilince; sahiplenme duygusu öne çıktı. Newroz günü açlık grevinin 134'üncü gününde olan Leyla Güven gönderdiği mesajda, "Zafer yakın, mutlaka kazanacağız" mesajı verdi. Leyla Güven'in mesajı halkımız tarafından coşku ve direniş sloganlarıyla karşılandı.
 
Belediye eşbaşkanlarının kitleyi selamlaması sırasında coşku oldukça yüksekti. Halkımız, 31 Mart seçimlerini sadece yereldeki temsilcilerini seçecekleri bir gün olarak görmüyor. Bir hesaplaşma günü olarak görüyor. Kayyumlara adeta mesaj verdi. "Bizim olanı sizden geri alacağız 31 Mart'a  kadar vaktiniz var. Toparlanın!" Büyük bir öz güvenle 31 Mart'ın, 21 Mart'ta kazanıldığını söyleyebiliriz.
 
Demirci Kava'dan, Çağdaş Kava Mazlum Doğan'a ve Leyla Güven'e varana kadar direniş geleneğinin sürdüğü, beslenip büyüdüğü açıkça gözleniyordu.
 
İttifak birleşenleri tek tek platformdan kitleye seslendi. Konuşmalarda Kürt ulusal birliğine ve birleşik mücadeleye vurgu yapıldı. Açlık grevi eylemcilerinin talepleri kabul edilsin, tecrit kırılsın çağrıları yapıldı.
 
Bu yılki Newroz'un zayıf kalan yanı ise Leyla Güven'in evine doğru bir yürüyüşle bitirilememiş olmasıydı. Bu gün Amed halkı, tecriti kırma; kayyumları gönderme kararlılığında olduğunu dosta düşmana gösterdi. Şimdi Newrozun ruhuyla 31 Martı kazanma zamanı.