17 Mayıs 2024 Cuma

Amazon işçileri sendika mücadelesini zaferle taçlandırdı

ABD merkezli Amazon'da, şirketin 27 yıllık tarihinde ilk kez bağımsız sendika ALU yeterlilik kazandı. Ağır çalışma koşullarına karşı uzun zamandır mücadele veren işçiler, yönetimin bütün baskılarına rağmen New York'taki Staten Island tesisinde sendikalaşmak için oy çokluğunu aldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Amazon işçileri ilk defa bir depoda sendikalaşma oylamasında çoğunluğu sağladı. New York'taki Staten Island tesisinde, daha önce işten atılan Christian Smalls liderliğindeki bağımsız Amazon İşçi Sendikası (ALU), 2 bin 131 "hayır" oyuna karşı 2 bin 654 "evet" oyuyla 27 yıllık şirket tarihinde yeterlilik sağlayan ilk sendika oldu.

İşçiler, özellikle pandemi döneminde Amazon'un işçilere uyguladığı mobbing, ırkçılık ve ağır, güvencesiz çalışma koşullarına karşı uzun zamandır sendikalaşma mücadelesi veriyordu.

Amazon'un Alabama tesislerinde dün gerçekleşen sendikalaşma oylaması ise 875 işçinin "evet" oyuna karşı 993 işçinin "hayır" oyuyla engellendi.

ALU kurucusu Christian Smalls, zafer sonrası yaptığı açıklamada, iki sandalye ve bir çadırla başlayan, tamamıyla bağışlara dayanan yolculuklarının ABD'de işçi hareketi için bir kilometre taşı haline geldiğine işaret etti. Smalls, Amazon'un ABD'deki ikinci büyük işveren olduğunu ve bir milyondan fazla işçinin Amazon'da çalıştığını dile getirerek, firmanın işçilere yönelik tutumunun ülkedeki bütün işçi-işveren ilişkilerine etki sağladığını söyledi.

Smalls, Amazon'daki ağır çalışma koşullarına itiraz ettiği için 2020'de işten atılmış ve sonrasında ALU'yu kurmuştu. Sendikalaşma çabalarıyla daha iyi bir ücret, kapsamlı sağlık sigortası ve iş yerinde ırkçılık karşıtı politikalar uygulanmasını isteyen Smalls, pek çok kez Amazon yönetimi tarafından hedef alındı.

Amazon yöneticileri daha önceki seçimlerde iş yerlerine sendika karşıtı ilan asarak, işçilere sendikayı karalayan mesajlar yollayarak ve sendika karşıtlığının propaganda edildiği zorunlu katılım gerektiren toplantılar düzenleyerek işçilerin sendikal haklarını gasp etmeye çalışmıştı.

Amazon yönetimi ise yaptığı açıklamayla, işçilerle yönetimin "doğrudan bir ilişki kurmasının daha sağlıklı olacağını" iddia ederek, seçim sonuçlarına itiraz etmeyi değerlendiklerini belirtti.