18 Nisan 2024 Perşembe

Altun istedi, Cumhuriyet'e ilan kesme cezası verildi

Erdoğan'ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bulunduğu konumu kullanarak "Boğaz'da kaçak var" başlıklı haberi nedeniyle Cumhuriyet'e ceza kestirdi.

Cumhuriyet gazetesi, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Kuzguncuk'ta vakıflardan kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yıkılmasına ilişkin haberle ilgili Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından 35 gün ilan kesme cezasına çarptırıldı.

Cumhuriyet'teki habere göre Basın İlan Kurumu'nun kararında "haberin gerçeği yansıtmadığı", "kamu yararı olmadığı" öne sürürken, gazetenin "basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı" ifadelerine yer verildi.

İBB EKİPLERİ İZİNSİZ YAPILARI SÖKMÜŞTÜ...
Cumhuriyet'teki haberde Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde yer alan ve Kuzguncuk'ta vakıflardan kiraladığı araziye "yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırdığını" ve "bu yapıların İBB zabıta ekipleri tarafından yıkıldığını" yer almıştı.

14 Nisan 2020'de yayınlanan haberin hemen ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "terör örgütlerine hedef gösterme" suçlamasıyla muhabir Hazal Ocak, foto muhabiri Vedat Arık, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve Yazıişleri Müdürü İpek Özbey hakkında soruşturma başlatmıştı.

Habere İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından "koronavirüsle mücadele döneminde Avrupa ülkeleri başarısız olurken Türkiye'nin başarısını sekteye uğratmak ya da gizlemek" gerekçesiyle 17 Nisan'da jet hızıyla erişim engeli getirilmişti.

Bu sürecin ardından Altun'un avukatı Sezgin Tunç, BİK'e habere ilişkin şikâyette bulunarak gazeteye reklam ve resmi ilan cezası kesilmesini talep etti.

'ÖZEL HAYATI İHLAL'
BİK verdiği kararda Altun'un haberi olmadan evinin adresinin yanı sıra evinin fotoğrafının yayımlanması ile özel hayatın gizliliğinin de ihlal edildiği öne sürülerek şu ifadelere yer verildi: "Haberin bu içerikte yayımlanmasında kamu yararı olduğu da söylenemez; zira haber gerçekleri yansıtmamaktadır. Dolayısıyla, gazetenin şikayet konusu haberinde, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı'nı hedef gösterircesine evinin adresinin yanı sıra evinin fotoğrafını da yayınlayarak 'kamu yararını ilgilendirmeyen durumlarda bireylerin özel hayatlarının gizliliği ihlal edilemez' şeklindeki Basın Ahlak Esasları hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesinin (i) bendinin de ihlal ettiği görülmüştür." BİK haberle ilgili 3 bendin ihlal edildiğine kanaat getirerek gazeteye ve internet haber sitesine resmi ilan ve reklamlarda 35 gün süre ile kesilmesi cezası verdi.

Cumhuriyet'in avukatları kararı itiraz edecek.