12 Mayıs 2024 Pazar

Altın madeni reklamı yapan belediye başkanına tepkiler sürüyor

TÜMAD Altın Madeni'nin reklamını yapan Balıkesir  Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın derhal istifasını isteyen Yeşil Sol Parti, madenin bir an önce kapatılması gerektiğini belirtti.

İvrindi-Burhaniye sınırları içinde faaliyet gösteren TÜMAD Altın Madeni'ne yaptığı ziyaret sonrası şirketin reklamını yapan Burhaniye Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a tepkiler sürüyor. Yeşil Sol Parti Eşsözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal yaptıkları açıklamada, Yılmaz'ın istifasını istedi.

'YILDA 720 OLİMPİK HAVUZ DOLDURACAK MİKTARDA SU HARCANIYOR'
Madenin, Değirmenbaşı, Küçük Ilıca, Karadere köyleri ile Korucaoluk köyü sınırlarında faaliyet gösterdiğini belirten eşsözcüler, madenin özellikle Değirmenbaşı ve Küçük Ilıca köylerine 3-4 kilometre mesafede yer aldığına dikkat çekti. Eşsözcüler, "Diğer köylerin ise yazın yaşadıkları ve tarım yaptıkları yaylalarına çok yakındır. Proje alanı orman ve tarım alanlarını kapsamakta, ruhsat alanı ise 6.606,37 hektardan (7.902 futbol sahası büyüklüğünde) oluşmaktadır. İşletme, ÇED Raporuna göre saniyede 57 lt su kullanmaktadır. Buna göre işletme, günde 2 olimpik havuz, ayda 60 olimpik havuz, yılda ise 720 olimpik havuz dolduracak miktarda, yani yılda 1.804.032 msu kullanmakta, bu suyu da başta Düdüklü suyu olmak üzere Madra'daki diğer tüm su havzalarından temin etmektedir. Ayrıca maden sahasında cevher oluşturulması için en küçüğü 370 m uzunluk, 150 m derinlikte, en büyüğü ise 810 m uzunluk, 250 m derinlikte toplamda 4 adet cehennem çukuru açılacaktır. Bu çukurlardan çıkacak cevher, siyanür ile işlemden geçtikten sonra, 54 milyon m3 pasadan oluşan devasa bir zehirli atık dağı oluşturacaktır" dedi.

Altın madenlerinin nasıl bir yıkıma neden olduğunun yıllardır bölgede yaşandığının altını çizen eşsözcüler Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal, "Belediye başkanının görevi yaşamdan yana tavır alarak şirketle ilgili işlem başlatmak olmalıdır. Bu gecikmiş görev yerine getirilmeli ve maden derhal kapatılmalıdır" ifadelerini kullandı.