25 Nisan 2024 Perşembe

Altılı Masa'dan 'tekçi' Anayasa Teklifi

Anayasa değişikliği önerisini açıklayan Altılı Masa Türkler dışındaki halkları yok saydı.

Altılı Masa; "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi"ni açıkladı. 156 sayfadan oluşan Anayasa değişikliği öneri taslağında, "Önsöz", "Genel Gerekçeler", "Maddeler, Anayasa Değişikliği Önerisi ve Gerekçeleri" başlıkları yer aldı. Değişiklik önerilerinin, toplumun tüm kesimleri ile müzakere ettikten sonra seçimlerin hemen ardından Meclis'e sunulacağı belirtildi.

Taslakta 1982 Anayasası'nın 84 maddesinde ve 9 bölüm başlığı, alt başlık ve madde başlığında değişiklik önerileri yer aldı. Teklifte Kürtler, Kürtçe ve kadınlar yer almadı.

Türk vatandaşı yerine Türkler getirilmesinin önerildiği taslakta, tek bir yerde kadın geçti. Mevcut Anayasa'da yer alan kadın erkek eşitliğine dair maddelerde ise hiçbir değişiklik yapılmadığı gibi, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair de düzenlemeler önerilmedi.

Taslakta Türkler dışındaki halklar yok sayıldı. "Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşları" başlıklı 62'nci madde için, "Yurt dışında yaşayan Türkler" başlığı önerildi. "Türk vatandaşı" yerine "Türkler" önerilen maddede, diğer halklara ise yer verilmedi. Yine aynı şekilde milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76'ncı maddede, "On sekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir" ibaresi aynı şekilde kaldı.