16 Nisan 2024 Salı

Altı hasta tutsak için tahliye talep edildi

Hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle İstanbul'da yapılan F oturmasının 506'ıncısı İHD Şubesi'nde yapıldı. Hasta tutsak Bangi Mohamed'in tedavi edilmediği için yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, altı hasta tutsağın durumuna dikkat çekildi, tahliye edilmeleri istendi.

F oturmasının 506'ıncısı İnsan Hakları Derneği'nde yapıldı. Ağır hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle yapılan açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Yöneticisi Mehmet Acettin, İskenderun T Tipi Hapishanesi'ndeki 33 yaşındaki Efrînli ağır hasta tutsak Bangi Mohamed'in tedavisi yapılmadığı için yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Bu haftaki eylemde farklı hapishanelerde tutulan Civan Boltan, Abdulselam Güler, Sıddık Güler, Ahmet Kolakan, Şivekar Ataş ve Mehmet Emin Özkan adlı ağır hasta tutsakların durumuna işaret eden Acettin, tutsak yakınlarının Diyarbakır Barosu'nda Adalet Nöbeti'ni sürdürdüğünü hatırlattı.

Acettin, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan tutuklu bulunduğu günden bu yana 5 kez kalp krizi geçirdiği, Balıkesir Bandırma 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'ndeki 28 yıllık tutsak Abdulselam Güler'in ağır kalp hastası olduğunu, İskenderun T Tipi Hapishanesi'ndeki 27 yıllık tutsak Sıddık Güler; kalp, hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması hastası ve tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Yaşına bağlı olarak hastalıkları gün geçtikçe ağırlaşan Güler'in, koronavirüs'e de yakalandığı ve 12 Kasım'da yaşamını yitiren hasta tutsak Bangi Mohamed ile aynı hücrede kaldığı bilgisini veren Acettin, Sıddık Güler her geçen saniye ölümle burun buruna olduğunu vurguladı.

Bandırma 2 No'lu T Tipi Hapishanesi'ndeki 28 yıllık tutsak Ahmet Kolakan'ın, ileri derecede kalp , damar, tiroid, bel ve boyun fıtığı hastası olduğunu aktaran Acettin, Kolakan'ın annesinin Diyarbakır Barosu'ndaki adalet nöbeti eylemini sürdürdüğünü söyledi. Acettin, Ahmet Kolakan'ın adalet nöbetindeki 71 yaşındaki annesinin açıklamalarını da paylaştı: "Eskiden oğlum için her yere gidebiliyordum. Bugün evden dışarı çıkmaya bile gücüm yetmemesine rağmen yine de buradayım. Ölsem de çocuğum için sesimi çıkarmaya devam edeceğim. Çünkü cezaevinden cenazesinin çıkmasının istemiyorum. Diğer aileler de yanımızda yer alıp, seslerini çıkarmalı."

Hasta tutsakların fazla zamanı kalmadığını vurgulayan Mehmet Acettin, "Tedavi edilerek önlenebilir bir hastalık nedeniyle yaşamları ağır tehdit altında. İnsan hakları savunucuları olarak; hasta mahpuslar Civan Boltan, Abdulselam Güler, Sıddık Güler, Ahmet Kolakan, Şivekar Ataş, Mehmet Emin Özkan ve 'tüm ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın, sağlık ve yaşam hakkı korunsun' diyerek, yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" diye konuştu.