5 Mayıs 2024 Pazar

Altan: Orman yangınları, iktidarın yetersizliğini gösterdi

Kaptan pilot ve eğitmen Bahadır Altan, orman yangınlarına ilişkin ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Bu boyuttaki orman yangınlarına müdahale konusunda iktidarın yeterli hazırlığı, planı, organizasyonu olmadığına dikkat çekti, bunun üstünü örtmek, şimşekleri iktidarın üzerinden çekmek için ırkçı saldırıların örgütlendiğine işaret etti. THK'ye atanan kayyumun ardından uçakların bakımı yapılmayarak pert hale getirildiğini hatırlatan Altan, yeterli uçak olmadığı ve yangın öncesi alınması gereken önlemler alınmadığı için yangınların büyüdüğünü kaydetti. Altan, özellikle Dersim'de halkın yangın müdahalesinin engellendiğini de belirtti. Yangınlara müdahale için gönüllü birliklerin oluşturulması çağrısında bulundu.

Türkiye'nin birçok noktasında başlayan orman yangınları yayılmaya devam ediyor. İktidar yangını söndürme konusundaki yetersizliğinin gündeme gelmesi üzere yangınları "PKK yaptı" diyerek, ırkçılık ve şovenizme sığınarak şimşekleri kendi üzerinden çekmeye çalıştı. İktidarın nefret söylemleriyle yönlendirilen bir grup ırkçı, yangın bölgelerinde sokağa çıkarak çalışmalara katılmak isteyen gönüllülere kimlik sordu, tehdit etti; afet bölgelerinde bu gruplar adeta "Kürt avına" çıktı.

Yangın bölgelerinde insanlar yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı, çok sayıda hayvan yaşamını yitirdi. Halk yangınlara kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalışırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yangını elimle mi söndüreceğim" dedi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gönüllülerin yangına müdahalesinden rahatsız olarak afet alanlarına gönüllerin alınmasını yasakladı. Öte yandan "Help Turkey" etiketiyle sosyal medyada yardım çağrısı yapanlar, iktidar ve yandaşı Yeni Şafak tarafından "vatan haini" olarak hedef gösterildi.

Kaptan pilot ve eğitmen Bahadır Altan ile iktidarın orman yangınlarına müdahalesizliğini, nedenlerini, bundan sonra nasıl hareket edilmesi gerektiğini konuştuk.

'İKTİDARIN BU BOYUTTA BİR FELAKETE HAZIRLIĞI YOK'
ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan Altan, "Orman yangınları bize şunu gösterdi; iktidarın bu boyutta bir felakete dair yeterli hazırlığı, planı, organizasyonu yok. Dolayısıyla en başında bir suçlu arama, sabotaj ihtimali, ötekileştirecek birileri arandı. Bu yönde haberler servis edildi. Yangınları çıkaranın, PKK olduğu gibi, halk içinde şimşekleri iktidarın yetersizliği üzerinden çekecek haberler çıktı. Acemice yapılan üstlenme açıklamaları, eski açıklamalar servis edildi kısa sürede. Ama Manavgat'taki yangını 12 yaşındaki çocuğun çıkardığı görüldü. Yine Sibirya'da, Alaska'da, İtalya'da, Yunanistan'da çıkan yangınları teröristler çıkardı gibi söylenemeyeceğine göre, küresel ısınmanın doğal bir sonucu olarak bu felaketlerin yaşandığı geniş bir kesim tarafından görüldü. Fakat iktidarın söylemleri toplumun bir kesiminde karşılık buluyor, ırkçı bir takım insanlar kimlik kontrol yapmaya, yol kesmeye başladı, iktidar genel politikasını maalesef bu felaketi kullanarak uyguladı" dedi.

'İKTİDAR GÖNÜLLÜ SEFERBERLİĞİNİ DAHİ ENGELLEDİ'
Yangınlara müdahale ve uygulama sırasındaki eksikliklere ilişkin ise Altan şunları söyledi: "Hazırlık safhasındaki eksikliklerin devamı olarak seferber edilecek bir sürü olanak, gönüllü seferberliği dahi iktidar tarafından engellendi. Özellikle ilk başta yangının kontrol altına alınması için yangın yolu yaratarak sınırlamak şeklindeki çalışmalar, kullanılacak yüzlerce helikopteri var; kara kuvvetlerinde 600 helikopter belki daha fazlası, bunların biri bile kullanılmadı. Kiralık iki veya üç uçakla, helikopterle müdahale edildi. Bu büyüklükteki yangına helikopterlerin havadan kovayla su atar gibi müdahale etkisi yok. Hava kuvvetlerinin elinde C130, C160 gibi nakliye uçakları var, daha önce yangın söndürmede kullanıldı. İlk başta söylediğim gibi böyle bir hazırlık, öngörüden yoksun olduğundan iktidar bu olanaklarının farkında değil. Büyük bir başarısızlıkla yangınlar adeta kendi doğal sınırlarına ulaşarak kimi yerde söndü, bunun sonucu olarak istifa bekliyor insan Batı'daki gibi. Orman Bakanı'nın yetersizliğinden kaynaklı istifa etmesi gerekirken Milli Eğitim Bakanı istifa etti. Böyle bir karmaşıklık içinde doğal felaketlerle uğraşıyoruz."

'DERSİM'DE YANGINA HALKIN MÜDAHALESİ ENGELLENDİ'
Altan, bu başarısızlığın halkın çabasıyla azaltıldığının altını çizdi. Dersim'deki yangında, belediye başkanı dahil olmak üzere halkın müdahale için bölgeye gitmesine izin verilmediğini hatırlatan Altan, "O zaman askeri birlikleri kullanın, ona da izin vermediler. Marmaris'te Datça yarım adasında deniz kuvvetlerinin birlikleri var. Buradaki askeri birlikler kullanılabilirdi, kullanılmadı. Hem hazırlık safhasında, hem uygulamada son derece başarısız bir iktidara sahip olmak, hem köylüler, hem Türkiye yani hepimiz açısından büyük bir şanssızlık" diye konuştu. 

'THK'YA İLİŞKİN YALAN HABERLER SERVİS EDİLDİ'
Türk Hava Kurumu'nda yaşananlara ilişkin bilgi veren Altan şunları söyledi: "İnsan umut ediyor, en azından eksikliklerini görür iktidar, başımıza gelecek felaketlere karşı hazırlık yapar. Burada bir parantez açarak, Türk Hava Kurumu'na (THK) değinmek istiyorum, başlangıçta kendi elindeki imkanları kullanmayan iktidar THK elindeki uçakları, pert olmuş şekilde sundu. Halbuki böyle değil, 2019 yılında THK fahiş bir fiyatla ihaleye girdi şeklinde yalan haber servis edildi. Bu da çok önemli bir detay. 2019 yılında ihaleye THK, bir önceki yılın fiyatını vererek katıldı. THK'da kayyumdan önce deneyimli havacılar vardı, onları görevden alıp kayyum atadılar. Tıpkı KİT'lere yapıldığı gibi, onları yok eden bir anlayışın ürünü. Yeni gelen kayyum, uçakları bakımdan yoksun bıraktı, pilotları işten çıkardı, bu yangında da çok etkili uçaklar ne yazık ki kullanılamadı.

'İKTİDAR KENDİNİ ÇOK BAŞARILI GÖRÜYOR'
"Helikopterle uçak arasında büyük fark var. Uçaklar çok daha su ile yorgan gibi adeta yangının üstünü sarıyor. Özellikle başlangıçta çok etkili. Helikopterin de yararı var ama helikopterin pervanesinin anaforu aşağı doğru olduğu için yangını alevlendiriyor, daha yukarıdan su atınca da alevlerin üzerinde buharlaşıyor. O yüzden uçaklar çok önemli. Türkiye bu kadar sıcak bir küresel ısınmada yangınlara gebe, tekrar çıkacak. Bunları söylemek kehanet değil. Ama yaşadığımız kötü hadiseden ders çıkaracak akıldan yoksunuz. İktidar, kendini çok başarılı görüyor."

Erdoğan'ın 'köylünün zararının karşılanacağına ilişkin açıklamalarını hatırlatan Altan, "Bizzat Erdoğan, köylülerin ağıtlarını izledikten sonra 'paralarını ödeyeceğiz' derken, tavuka 'beyaz et' diyor. O köylü için beyaz et değil, can. Bunun farkına varamayan bir iktidar ne yazık ki yönetiyor Türkiye'yi. Demek ki hiç ders çıkartılmamış, bundan sonrası için özel bir hazırlık, filonun kurulması, yangınlar çıktığı anda anında müdahale edecek hazırlık göreceğiz umudunu yitiriyor insan. İktidar kendini çok başarılı görüyor. İstifa etmesi gereken orman bakanı bir zafer kazanmış gibi algı yönetiyor. Bunlar doğru değil. Yeterli ders de çıkarılmayacak" diyerek iktidarın izlediği politikaya dikkat çekti.

'GÖNÜLLÜLER ORDUSUYLA MÜCADELE ETMELİYİZ'
Altan, iktidarın politikaları karşısında halkın yapması gerekenlere de işaret etti. Yetersizliğini itiraf etmeyen, hatalarından ders çıkarmayan iktidara karşı halkın kendi gücünü örgütlemesi gerektiğini kaydeden Altan, "Bu yangınlara karşı halk kendi organizasyonlarıyla, kendi gücünü örgütleyerek mücadele edebilecek. Kimi belediyelerde onların kuracağı gönüllüler ordusuyla bunları yapmalıyız" çağrısında bulundu.