16 Nisan 2024 Salı

Alsancak'ta trans kadınlara işkence

Alsancak'ta trans kadınların yaşadığı ve çalıştığı sokağa yüksek olduğu iddiasıyla baskın yapan polis, kadınlara işkence yaptı. Sağlık sorunları nedeniyle fenalık geçiren trans kadınlar için çağrılan ambulans polis ablukası sebebiyle uzun süre sokağa giremedi. Trans kadınların avukatı Yazıbağlı, polisin keyfi şekilde baskın yaptığını, gözaltına alınan erkeklerin ise tehditle yalan beyan vermeye zorlandığını kaydetti. 

İzmir'de polis trans kadın seks işçilerinin  yaşadığı ve çalıştığı Alsancak'taki 1463 Sokak'a yüksek ses şikayeti olduğu iddiasıyla baskın yaptı. Sokaktaki insanları kovan polis, evdeki kadınlardan birini zorla sokağa çıkarmaya çalıştı. 

Polise tepki gösteren trans kadınlar bir şikayet varsa buna karşı tutanak tutulmasını istedi.

AMBULANS UZUN SÜRE SOKAĞA GİREMEDİ
Trans kadınların olay anını video kaydına almaya başlamasının ardından polisler kadınlara saldırdı. Kadınlardan birini evin içinde darp etti ve evin içine biber gazı sıktı. KaosGl'nin haberine göre polisin saldırdığı trans kadınlardan biri şeker hastasıydı ve insülin alması engellendiği için şeker komasına girdi. Bir başka trans kadın da saldırı nedeniyle panik atak geçirdi. Trans kadınlara tıbbi müdahalede bulunması için olay yerine çağrılan ambulans, polis ablukası sebebiyle bir süre sokağa giremedi.

5 KADIN POLİS İŞKENCESİNE MARUZ KALDI
Sokakta yaşayan trans kadınların avukatı Av. Sena Yazıbağlı, 5 kadının polis saldırısı nedeniyle darp raporu aldığını ve savcılığa giderek şikayetçi olacaklarını belirtti. Trans kadınların olay sırasında İHD'ye başvurmasının ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne ulaşan İnsan Hakları Derneği yetkilileri, emniyetin böyle bir operasyondan haberdar olmadığını, polislerin inisiyatifiyle gerçekleşen bir durum olduğunu belirttiler.

ŞEN: NEREDEYSE BIÇAKLANACAKTIM
Olay sırasında sokakta bulunan ve darp edilen kadınlardan Yıldız İdil Şen, polis işkencesini şu sözlerle anlattı: "Ben dün bu sokakta neredeyse bıçaklanacaktım. Polis hiçbir şey yapmadı. Aradık ekip bile gelmedi. Onlara da bunu hatırlattık. Buraya gelerek yüksek ses bahanesiyle bizi taciz ediyorlar. Evlerimize gelen market siparişinin sokağa girmesine bile izin vermiyorlar."

AV. YAZIBAĞLI: MÜŞTERİLER YALAN İFADEYE ZORLANIYOR
Av. Sena Yazıbağlı da polislerin uyguladıkları sistematik şiddetle trans kadınları yaşam ve çalışma alanlarından sürgün etmeye çalıştıklarını söyledi. Yazıbağlı aynı zamanda Alsancak'taki trans kadınların sokağa çıkmasının ceza yazma tehdidiyle engellendiğini, kadınlarla para karşılığı birlikte olmak için gelen erkeklerin gözaltına alınarak tehditle yalan ifade verdirildiğini belirtti.