23 Nisan 2024 Salı

Almastı-Çerkes Kadın Hareketi hedef alınıyor: Boyun eğmiyoruz

Sosyal medya üzerinden üyelerinin hedef alındığını söyleyen Almastı-Çerkes Kadın Hareketi, "Bu paylaşımlara sessiz kalacağımız, boyun eğeceğimiz yanılgısına düşülmesin" mesajı verdi. Almastı'ya destek veren bir grup aktivist de kadın hareketine karşı yapılan linç hareketine karşı durulması çağrısı yaptı.

Almastı-Çerkes Kadın Hareketi, son günlerde sosyal medya üzerinden hedef alınıyor. Almastı-Çerkes Kadın Hareketi konuya ilişkin açıklama yayınlarken, bir grup aktivist de "Almastı Kadın Hareketinin yanındayız" başlıklı destek açıklaması yayınladı.

Almastı-Çerkes Kadın Hareketi yaptığı açıklamada, İstanbul Kafkas Kültür Derneği ile yaptıkları canlı yayın sonrası ekip arkadaşlarının hedef alınmaya başlandığını hatırlatarak, "Almastı olarak, çıktığımız ilk günden beri yapılan saldırıları ciddiye almamaya ve amacımız doğrultusunda ilerlemeye çalıştık. Ancak, manifestomuzda da bahsettiğimiz ve asıl itirazımız olan 'Xabze sopası'nı tekrar karşımızda görmeye başladık. Buna sessiz kalmamız artık mümkün değildir. Sosyal medya trollerinin yöntemleri kullanılarak mücadele arkadaşlarımızın paylaşımları kendilerince uygun yerden kesilmiş, bağlamından koparılmış, güya Çerkes toplumuna hakaret edildiği izlenimi verilmiş ve arkadaşlarımız, kesilip kırpılan bu görsellerle hedef gösterilmiştir. Çeşitli gruplarda 'Xabze uygulansın' iması yapılmıştır. Bununla bir mensubumuza dönük linç çağrısı mı yapılmaktadır? Çerkes toplumundan aforoz edilmesi çağrısı mı yapılmaktadır?" diye sordu.

'HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILACAK'
Yapılan paylaşımlara sessiz kalınmayacağının yinelendiği açıklamanın devamında şöyle denildi: "Bu paylaşımlara sessiz kalacağımız, boyun eğeceğimiz yanılgısına düşülmesin. Bunun hukuki sonuçları vardır, bu yönde kararlılığımız tamdır. Bireysel sosyal medya hesaplarında ve çeşitli sayfalarda küfür, hakaret, tehdit ve sözlü saldırılarda bulunan kişiler için gerekli işlemler yapılacaktır. Xabze sadece kadına işlemez. Gerek Xabze çerçevesinde gerekse de evrensel hukuk çerçevesinde herkes sınırını bilmek zorundadır."

'ÇAĞRILARA KULAK VERELİM'
Aktivistler tarafından yayınlanan açıklamada da Almastı'nın bildirinin yayınlandığı günden bu yana toplumda ciddi bir tartışma başlattığı ifade edilerek şöyle denildi:
 
"Biz de sonda söylenmesi gerekeni başta söyleyelim: Amacımız Almastı-Çerkes Kadın Hareketini savunmak değil; zira kadınlar kendilerini her alanda savunacak yetkinlikteler ve bunu hem yazdıkları metinlerle hem de konuştukları her yerde anlattıklarıyla gösteriyorlar. Burada bize düşen sadece onların çağrısına kulak vermek: 'Kadına karşı şiddete karşı kendi toplumumuzdan başlayarak mücadele edelim!'

"Bir kutsiyet atfettikleri 'gelenek' ve 'Çerkeslik' adına kadınlara saldıran, taciz eden, küfür eden, hakaret eden, tehdit eden, yalan bilgi üreten, yalan bilgiyi bilerek ve isteyerek yayan, bilinçli ve gittikçe sistematikleşen bir itibarsızlaştırma kampanyası yürüten zevatı kınıyor; bulunduğumuz her ortamda teşhir edeceğimizi beyan ediyor; tüm bireyleri ve kadınlara yönelik bu linç girişimine açıkça destek veren kurumlar dışında tüm kurumlarımızı bu linç girişimine karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz.

"Xabze yaşamak istediğimiz değil, yaşadığımız şeydir. Kendimizi bu üstten, saldırgan, cinsiyetçi dile teslim etmeyelim. Kendi tarihimizin edilgen birer nesnesi değil, öznesi olalım, nasıl yaşayacağımıza kendimiz karar verelim."