19 Mayıs 2024 Pazar

Almanya'nın kentlerinde 8 Mart coşkuyla kutlandı

Almanya'nın çok sayıda kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Kutlamalarda kadınlar erbanelerle yürüdü, Türkiye'ye iade edilen Afitap Demir'in sınır dışı edilmesi kınandı.

Almanya'nın çok sayıda kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde onlarca kadın örgütünün içinde yer aldığı 8 Mart Platformu bu yıl salgından kaynaklı merkezi bir yürüyüş yerine kentin çeşitli merkezlerinde mitingler düzenledi. Etkinlikler gündüz saatlerinde başladı. Birçok kadın örgütü gün için grev çağrısı da yaptı.

Akşam saatlerinde aralarında Mülheim, Wienerplatz, Clodwigplatz, Rudolfplatz, Kalk Post, Kalk Kapelle'nin de bulunduğu 10 ayrı merkezde eylemler düzenlendi.

Kürt kadınları Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde Wienerplatz ve Rudolfplatz'daki mitinge katıldı. Wienerplatz'daki mitinge Kürt kadın hareketi, SKB, ZORA, Yeni Kadın, ADKH'nin içinde yer ırkçılığa ve kapitalizme karşı blok organize etti.

Eylemde ZORA adına yapılan konuşmada, ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe karşı mücadele çağrısı yapıldı. Cumartesi Annelerinin selamlandığı konuşmada İvana Hoffmann anıldı. SKB adına yapılan konuşmada, özsavunmanın meşruluğu dile getirildi, Afitap Demir'in sınır dışı edilmesi kınandı.

Eylemde "Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza" kampanyası kapsamında AKP iktidarı döneminde katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Viyan Kadın Meclisi adına konuşan Keziban Doğan faşizme feminicide ırkçılığa karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. Çember adlı kadın örgütü, kadın uyanışını anlatan tiyatral bir gösteri sergiledi. Kürt kadınları arbane ve stranlarıyla kadınları coşturdu.

Rudolfplatz'daki mitingi ise radikal feministler organize etti. Mitinge katılan kadın örgütleri homofobi ve kapitalizmin ekolojik yıkımına dikkat çekti. Kadınlar İstanbul sözleşmesini uygulama çağrısı yaptı.

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Yıldız Filimci, bu yılki sloganlarının tüm kadın mücadelesini ifade ettiğine dikkat çekti. "Kadın kırımına karşı özgür kadını ve toplumu savunma zamanı" dedi. Dünya genelinde ücret eşitsizliği kürtaj emek ve ekonomik sömürü ile kadınların sağcı iktidarlar tarafından baskı altına alındığını belirterek, "dünya genelinde faşist sistemler, sağcı iktidarlar eril ulus devletler birbirini destekliyor o zaman buna karşı kadınlar da daha fazla birleşmeli" dedi.

Filimci'nin konuşması ardından alandaki yüzlerce kadın Efrîn'de kaçırılan kadınlar için hep bir ağızdan "Efrîn" ve "Jin, Jîyan, Azadî" diye haykırdı.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde de 4 etkinlik düzenlendi. SKB'nin de bileşeni olduğu 8 Mart Platformu ve feminist grupların uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü 8 Mart eylem haftasının, 07 Mart Pazar günü oturma eylemi ile başladı. Ardından faşist AfD binasının bulunduğu alanda basın açıklaması yapıldı. Etiyopya'lı bir kadın burada yaptığı konuşmada "Nürnberg'de doğan, burada okula gidip burada büyüyen 22 yaşındaki Etiyopyalı bir genç kadının, bir hafta önce ülkesine geri gönderildi" dedi. 7 Mart gecesi ayrıca 8 Mart Platformu ve Feminist grupların çağrısıyla, "Geceleri geri istiyoruz" şiarıyla gece yürüyüşü düzenlendi.

8 Mart günü yapılan etkinliğinde yaklaşık 10 yıldır Almanya'da yaşayan Dr. Banu Büyük Avcı'nın Türkiye'ye iade edilmek istenmesine karşı "Banu burada kalacak" dövizleriyle evinin önüne yüründü. Burada yapılan açıklamada, Dr. Banu Büyük Avcı'nın Türkiye'ye iade edilmek istenmesi kınandı.

Eylemde ayrıca İvana Hoffmann anılarak "Ivana Hoffmann mücadelemizde yaşıyor" sloganı atıldı.

MANNHEİM
Mannheim'de düzenlenen 8 Mart etkinliği Mannheim Üniversite B Schlos meydanında başladı. Paradenplatz'da sona eren 8 Mart yürüyüşüne SKB, Kürt kadın hareketi, Yeni kadın, Hümanist Kadınlar, KKÖ'ün de olduğu çok sayıda göçmen kadın örgütü katıldı. Mitingde konuşan Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut, dünyada özellikle Türkiye'de kadına yönelik tecavüz ve katliamlara karşı mücadele etmek gerektiğini belirtti. Akbulut, "Adalet sağlanana kadar mücadele etmemiz lazım" dedi.

Mitinge katılan kadın örgütleri adına konuşmalar yapıldı. SKB bildirisi okundu.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde iki ayrı 8 Mart eylemi gerçekleştirildi.

SKB, Zusammen Kämpfen, Yeni Kadın, ADKH, Frauenkollektiv, Alevi Kadınlar Birliği, Baden Württemberg, Courage ve MLPD, Karlsplatz'da yapılan mitingin ardından yürüyüş düzenledi. SKB "8 Mart'ta kadın grevindeyiz, biz istersek dünya durur" yazılı pankart taşırken, eylemde ayrıca Ivana Hoffmann flamlarıda taşındı.

Yürüyüş boyunca Meryem Kadın İnisiyatifi, "Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza" kampanyası çerçevesine çok sayıda imza toplandı.

Kadınlar sık sık, "Jin, jîyan, azadî" sloganları eşliğinde erbaneleriyle yürüyüşe farklı bir renk kattı. Meryem Kadın İnisiyatifi bileşenleri yürüyüşün en ön kortejinde enstrümanlarıyla yer alırken feminist kadın örgütleri de erkek egemen zihniyetin kadın üzerindeki baskıları sonucu gasp edilen özgürlüklere karşı haykırdı.

Eylemde SKB adına yapılan konuşmada kürtaj yasasının 150 yılında 218 ve 219 sayılı yasaların iptal edilmesi için eylem çağrısı yapıldı. Ayrıca özsavunma hakkı kullanarak hapis ceza verilen ve sonrasından Türkiye'ye iade edilen Afitap Demir'in biran önce geri gönderilmesi istendi.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kadın örgütleri üç ayrı noktada yürüyüş düzenledi.

İki eylem Haupwache'da yapıldı. Liebfrauenberg Meydanındaki eylem "Ataerkil şiddete karşı bir araya gelin. Devrim olmadan hiçbir kadın özgürleştirilemez" şiarıyla gerçekleştirildi.

Burada Alman kadın örgütleri konuşmalar yaptı. ZORA adına yapılan konuşmada, birleşik mücadele çağrısı yapıldı. Konuşmada, Rojava'da ölümsüzleşen İvana Hoffmann da anıldı.

SKB adına yapılan konuşmada ise Türkiye'ye iade edilen Afitap Demir'in yazdığı mektup okundu, dayanışma çağrısı yapıldı.

Merkezi eylem ise Alte Oper Meydanında "Hayal etmeyin krizden normale dönüş yok" çağrısı ile yapıldı.

Rosa Luxemburg, Clara Zetkin ve Sakine Cansız'ın fotoğrafları ile farklı zamanlar ve yerlerde katledilen kadınların fotoğrafları sergilendi.

AKD ve ZORA adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda erkek egemen sisteme karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi. Kadın cinayetlerinin politik olduğuna da vurgu yapılan konuşmalarda, Afitap Demir ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Konuşmaların ardından kadınlar sloganlarla Haupwache'ye doğru yürüyüşe geçti.

Kürt kadınlar ulusal kıyafetler ve YJK bayrakları ile katıldıkları yürüyüşte sık sık, "Jin, jîyan, azadî" sloganları attı. Yürüyüş boyunca "Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza" kampanyası kapsamında da imzalar toplandı.

SAARBRÜCKEN
Almanya'nın Saarbrücken kentinde de Devlet Tiyatrosu önünde bir araya gelen kadınlar 8 Mart'ı kutladı.

Alman kadın örgütleri ile ortaklaşa organize edilen eylemde bildiriler dağıtılırken, Saarbrücken DKTM adına Remziye Eke bir konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra çekilen halaylar ve "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Yaşasın kadın direnişi" sloganlarıyla eylem sona erdi.

TRIER
Almanya'nın Trier kentinde de 2 ayrı etkinlik gerçekleştirildi. Palastgarten önünde bir araya gelen genç kadın örgütleri bir grev pikniği yaptı. Piknikte Kürt Kadın Hareketi hakkında bir sunum da yapıldı.

İkinci etkinlik ise Porta Nigra'nın önünde gerçekleşti. Kürdistanlılar burada da konuşmalar yaptı. Eylem, "Jin, jîyan, azadî" sloganları ve ahlaylarla sona erdi.

HANNOVER
Almanya'nın Hannover kentinde ise 5 koldan yıldız yürüyüşü ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

"Kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunma zamanı" şiarıyla Kürt kadınları bir koldan yürüdü. Hannover'deki bütün kadın kurumlarının katıldığı yürüyüş coşkulu bir şekilde devam etti.

Konuşmalarda Kürt kadınlarının direnişine vurgu yapılırken, "Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza" kampanyasını desteleyen konuşmalar yapıldı.

Yürüyüş tüm kollarının bir alanda buluşması ile de miting düzenlendi. Mitingde katılımcı örgütlerin bildirileri okundu. Bildirilerde kadın direnişi ve dayanışması çağrıları yapıldı. Eylem "Jin, jîyan, azadî", sloganları ile sona erdi.

DRESDEN
Almanya'nın Dresden kentinde de Uta Amara Kadın Meclisi, Alman kadınlarla ortaklaşa Elbe Nehri'nin kenarında 8 Mart etkinliği düzenledi.

Bilgilendirme standının da açıldığı etkinlikte "Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza" hamlesi kapsamında imza da toplandı.

Eylemde sık sık, "Jin, jîyan, azadî", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

BREMEN
Almanya'nın Bremen kentinde Sêvê Kadın Meclisi, Courage, İran ve Afgan kadın örgütü, MLPD'nin aralarında olduğu, Kent Kadınları Konferansı, Alman Kadın Kolektifi, Klimastreik, Afrika Kadın Hareketi Temsilcisi, Kürt kadın hareketinin organizasyonu ile 8 Mart kutlandı.

Leipnizplatz'da bir araya gelen kadınlar, serbest kürsü etkinliği düzenlendi. Burada yapılan konuşmalar ardından kent merkezine yürüyüş düzenlendi.

Domshof Meydanı'nda ise miting düzenlendi. Mitingde Kürt kadın hareketi adına yapılan konuşmalarda Kürt özgürlük mücadelesinde kadın mücadelesinin geldiği düzey anlatıldı.

Kürt kadınlarının ulusal kıyafetlerle katıldığı yürüyüşe "Jin, jîyan, azadî", "Katil Erdoğan", "Yaşasın 8 Mart" Almanca ve Kürtçe sloganlarının atıldığı yürüyüş ve mitingde "Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza" kampanyası için imzalar toplanan etkinlik akşam saatlerinde Kürtçe müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

WUPPERTAL
Almanya'nın Wuppertal kendinde de onlarca kadının katılımıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

DARMSTADT
Almanya'nın Darmstadt kentinde 8 Mart dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. TJK-E'nin organize ettiği yürüyüş ardından basın açıklaması yapıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda Türkiye ve dünyada kadına yönelik şiddete dikkat çekildi.

ULM
Almanya'nın Ulm kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenlendi.

ADKH, Mor-Kızıl Kolektif, SKB, TJK-E, Yeni Kadın, İnterBündnis, MLPD gibi kurumların katıldığı etkinlikte Clara Zetkin, Rosa Luxemburg gibi kadın önderlerin yan ısıra Figen Yüksekdağ'ın da posterleri asıldı.

"Enternasyonal Mücadeleci Kadınlar Ulm" imzasıyla "Yaşasın 8 Mart Kadınlar Günü - Kadınların Kurtuluşu İçin Uluslararası Mücadele Günü" mottosuyla çağrıda bulunan kadın örgütleri Ulm şehir merkezinde toplandı.

İnterBündnis, MLPD, ADKH, Mor-Kızıl Kolektif, SKB, TJK-E, Yeni Kadın'ın bayraklarıyla katıldığı eylemde yapılan konuşmalarla, atılan slogan ve açılan döviz ile pankartlarda kadın mücadelesine dikkat çekildi. 

BERLİN
Berlin'de Enternasyonalist Feministler Birliği tarafından "Bizim hayat, bizim direnişimiz, sessizliği boz, sistemi yık" şiarıyla 8 Mart yürüyüşü düzenlendi.

DestDan, SKB, Zora International Women Space, Ni Una Menos, SudanUprising Germany, Black Lives Matter Berlin, Migrantifa Berlin, Women in Exile'in bileşeni olduğu Birliğin düzenlediği 8 Mart'a 20 bin kadın katıldı.

Pankart, döviz ve bayrağın taşındığı yürüyüş, Avrupa sınırlarında boğularak ya da donarak yaşamını yitiren insanların ölümünden sorumlu tutulan Avrupa Komisyonu Almanya Temsilciliği önünde başladı. Yürüyüş güzergahında yer alan ve sömürgecilik tarihini gösteren sanat sembollerini de barındıran Humboldt Forum ve Pergamon Müzesi'nin önünde ara mitingler yapıldıktan sonra devam eden yürüyüş, Rheinmetall, Heckler & Koch gibi Alman silah üretim ve satışlarını destekleyen lobici Förderkreis Deutsches Heer e.V. önünde yapılan mitingle bitirildi.

Farklı dillerde 33 konuşmanın yapıldığı mitingde, kadınların erkek egemen sisteme, kadına yönelik şiddete karşı birlik olması gerektiği vurgulandı. Konuşmacılar arasında yer alan SKB'nin konuşması da coşkuyla karşılandı.

KBDH imzalı ve üzerinde ölümsüzleşen kadınların resimlerinin olduğu dövizler, KBDH, MLKP-KKÖ bayrak ve resimlerinin yanı sıra, Rojava savunmasında ölümsüzleşen MLKP savaşçısı İvana Hoffmann'ın resmi de yürüyüş boyunca taşındı.

DUISBURG
Almanya'nın Duisburg kentinden kadınlar düzenledikleri basın açıklaması ve yürüyüşle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı.

Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, Courage, Yeni Kadın ve MLPD'nin çağrısıyla Duisburg Merkez Tren istasyonu önünde bir araya gelen kadın örgütleri burada açıklama yaptı. Saygı duruşu ile başlayan eylemde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada, Kürt Özgürlük Mücadelesinde kadın mücadelesinin nasıl büyüyerek geliştiğinin anlatıldı.

Rojava'da kadın devrimi, cinsiyet özgürlükçü sistemin önemi, kadın kırımı ve buna karşı özgür kadın ve özgür toplumun mücadele yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı konuşmada Kürt kadın mücadelesinin faşist, diktatoryal ve gerici sistemlerin nasıl korkulu rüyası haline geldiği dile getirildi.

Konuşmalardan sonra kadınlar Konigstr. Foruma kadar yürüdü. Yürüyüş sonundaki konuşmalardan sonra sanatçılar sahne aldı. Narinxan'ın seslendirdiği türküleri eşliğinde halaylar çekilirken, Yeni Kadın müzik grubu da sahne aldı.

Etkinlikte Cizre Belediyesi eski Eşbaşkanı Leyla İmret de bir konuşma yaptı.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için 5 ayrı noktada kutlandı.

Binlerce kadınının katıldığı kutlamanın en kalabalığı Altona semtinde yapıldı. Altona semtindeki kutlamaya polisin yasaklı olduğu gerekçesiyle YPJ bayraklarını açtırmaması ise alanda bulunan yüzlerce kadın tarafından alkış ve zılgıtlarla protesto edildi. Polisin bu provokatif tutumuna karşılık yüzlerce kadın "Biji YPJ", "Jin, Jîyan, Azadî" sloganları attı.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Leyla Kaya "Sizler bayraklarımızı flamalarımızı yasaklayabilirsiniz, ama YPJ sevgisini içimizden atamazsınız" diyerek duruma tepki gösterdi.

"Diktatör Erdoğan'ın Türkiyesi'nde değil Almanya'da yaşıyoruz" diyen Kaya polisin bu tutumunun kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Hamburg Sol Parti Eşbaşkanı Cansu Özdemir de polisin bu keyfi tutumunu protesto ettiklerini belirterek "Yasakçı zihniyetlerle bir yere varamazsınız" diyerek tepkisini dile getirdi.

Başta PKK yasağı olmak üzere her türlü yasakçı zihniyetle mücadele ettiklerini söyleyen Özdemir, Erdoğan'ın yasakçı politikalarının burada da Hamburg polisi tarafından uygulanmasını kabul etmediklerini söyledi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi, Hamburg Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADHK) Hamburg ATIK-Yeni Kadın, Hamburg SKB, Hamburg Kadın Kolları, Hamburg Courage başta olmak üzere birçok kadın kurumunun destek verdiği 8 Mart etkinliği de polisin provokatif tutumuna rağmen kadınların coşkucu dinmedi.

Kadınlar başta Kürtçe şarkılar olmak üzere çeşitli dillerden söylenen ezgilerle halaylar çekti 8 Mart'ı büyük bir coşkuyla kutladı.

MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde aralarında SARA-Kadın Meclisinin de yer aldığı, birçok enternasyonalist feminist, kadın örgütünün düzenlediği eylem ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Eylemde yapılan konuşmalarda 8 Mart tarihinin tüm dünyada kadınların mücadeleyle kazandıkları hakların korunması ve birlikte mücadeleyi yükseltme günü olduğu belirtilerek. Kadınların dünyanın her yerinde tacize, tecavüze, şiddete uğradıkları ve cinayete kurban gittikleri ifade edilerek, iş hayatında da sömürü ile karşı karşıya oldukları belirtildi.

Eylemde kadınlar, enternasyonalist savaşçı Ivana Hoffmann'ın fotoğrafının olduğu pankart taşıdı.