25 Nisan 2024 Perşembe

Almanya'da binlerce çiftçi eylem yaptı

Berlin'de 'tarım ve gıda politikasının adil olması için' eylem yapan çiftçiler, "Çiftlikleri güçlendirin, şirketleşmeyi durdurun" çağrısı yaptı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de çiftçiler, tarım ve gıda politikasının adil olması için sokaklara çıktı. Çiftçi ve çevre örgütlerinin yer aldığı "Wir haben es satt - Artık bıktık" inisiyatifinin çağrısıyla binlerce kişi, tarihi Brandenburg Kapısı önünde toplandı. Çiftçiler eylemde, "Sosyal olarak adil bir tarım dönüşümü ve herkes için iyi yemek", "Çiftçi haklarını dünyada güçlendirin", "Küçük çiftlik işletmelerinin korkularına son verin", "Çiftlikleri güçlendirin, şirketleşmeyi durdurun" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Şehir merkezine doğru yürüyen çiftçiler ayrıca 50'nin üzerinde traktörle eyleme katıldı. Adil üretici fiyatlarının sağlanması, çiftçilere sosyal yardım sağlanması, çevre dostu tarımın desteklenmesi ve daha fazla tarım alanı açılması taleplerini dile getirdi.

'İNSANLAR GIDADAN TASARRUF EDİYOR'
Soyadını açıklamak istemeyen Herby adlı çiftçi, tekellerin tarım politikalarının yoksul halkın beslenmesi ve ekoloji üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Berlin'den gösteriye katılan Markus Heiermann ise insanların gelir seviyelerinin düşmesi nedeniyle gıdadan tasarruf etmek zorunda bırakıldıklarını söyledi.

Eylemde, Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir'e de tepki gösterildi. Artık Bıktık inisiyatifi Sözcüsü Inka Lange, bir yıl önce çiftçilerin tarım ve gıda dönüşümü sağlamak için burada toplandığını hatırlatarak, "Bir yıl sonra şu bilançoyu çıkarmak zorundayız. Yapılanlar cesaretsizdi, yavaştı ve azdı" sözleriyle Tarım Bakanına yönelik eleştirilerini sıraladı.

Lange, ülkede çiftliklerin kapandığını vurguladı, "Giderek daha fazla toprak daha az kişinin elinde. Daha fazla endüstriyel tarım fabrikalarına izin veriliyor. Bunun olmaması lazım" dedi. İnisiyatifin temsilcileri, Tarım Bakanı Cem Özdemir'e "protesto yazısı" ve üzerinde çeşitli tahıl ürünlerinin bulunduğu bir tepsi verdi.