9 Mayıs 2024 Perşembe

Alınmayan önlemler okulları fiilen kapatıyor

Pandemi bahanesiyle uzun süre uzaktan eğitim kararı alan Milli Eğitim Bakanı, 6 Eylül itibariyle yüz yüze eğitimi başlatırken gerekli önlemleri almayarak, okulların fiilen kapanmasına yol açtı. Aşı, maske, dezenfekte malzemeleri sağlanmadan başlayan eğitim pek çok okulda salgının pik yapmasına neden oldu.

Milli Eğitim Bakanı 6 Eylül itibariyle yüz yüze eğitime başlayıp, okulların bir daha kapanmayacağını açıklarken, koronavirüs vakalarının atması üzerine pek çok okulda eğitime ara verilmeye başlandı.

Eğitim-Sen ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) uyarı ve önerilerine kulak tıkayan bakanlık, okullarda pandemiye uygun önlemler almadı. Eğitim emekçileri ve öğrencilerin aşılamaları tamamlanmazken, sınıf kapasiteleri azaltılmadı, maske, dezenfekte malzemeleri sağlanmadı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan Karşıyaka Lisesi, Karşıyaka Ortaokulu ve Fevzipaşa Ortaokulu olmak üzere yaklaşık 20 okulda bazı sınıflarda koronavirüs vakaları görülmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı.

35 KİŞİLİK SINIF KARANTİNADA
Sınıf kapasitelerinin yüksek olmasına dikkat çeken öğrenciler ve veliler, Karşıyaka Lisesi'nde 35 öğrencinin eğitim aldığı sınıfın karantinaya alındığını açıkladı. Birer vaka görülen sınıfların kapatılmadığını ve eğitime devam edildiğini belirten öğrenciler, "1500 kişilik okul içerisindeyiz ve dip dibe eğitim görüyoruz. İki korona vakası çıkmadığı sürece sıkıntı olmayacağını söylüyorlar ancak hepimiz temaslıyız. Son sınıf öğrencisiyim hem dershaneden, hem de derslerden geri kalma durumum var. Ailelerimizde çok fazla kronik rahatsızlığı olan insan var. Evlerimizde yaşlılar var. Bunun korkusunu da yaşıyoruz. Tedirginiz" diye konuştu.

'DEZENFEKTANLAR İKİNCİ HAFTA KALDIRILDI'
Okulların koridorlarında ilk haftalarda dezenfektan bulunduğunu, ikinci haftadan sonra kaldırıldığını söyleyen öğrenciler, pek çok öğrencinin tedirgin olduğu için okula gelmediğini, ya sağlığını ya eğitimi tercih etmeye zorlandığını belirtti,

Duvar'a konuşan Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, sendika olarak en başından beri özellikle yüz yüze eğitimin olması gerektiğini ve bunun vazgeçilmez olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı, ancak yüz yüze eğitim sürecinde bakanlığın üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi.

'OKULLAR FİİLİ OLARAK KAPATILMIŞ OLUYOR'
Tablonun ağırlaşmasının nedenlerinden birinin sınıf mevcutlarının düşürülmemesi olduğuna işaret eden Beyazadam, "Sınıflarda 40 öğrenciyi aşan bir çok okul olmuş olması Covid gerçekliği ile bağdaşmıyor. Bu şartlarda kamusal anlamda bu salgının yayılmasına dair olumlu etki sağlanması mümkün değil" diye konuştu.

Bakanlığın okulların kapatılmayacağına dair açıklamasına değinen Beyazadam, vaka sayılarının artması ve karantinalarla okulların işlevsiz hale getirildiğini ve fiili olarak kapatılmaya çalışıldığına dikkat çekti, "Okulları kapatmayacağız söylemi teknik olarak doğru gibi görünse de sınıfların çok ciddi bir şekilde karantinaya alınıp kapatılmasıyla okullar zaten kapatılmış oluyor" dedi.