3 Mayıs 2024 Cuma

Alibeyköy'de 15-16 Haziran eyleminin ardından 5 gözaltı

İstanbul Alibeyköy'de yapılan 15-16 Haziran eyleminin ardından 4'ü ESP'li 5 kişi gözaltına alındı.

ESP, İDP, TÖP, Kaldıraç ve Çaresiz Değiliz Meclisleri, 15-16 Haziran Büyük işçi Direnişi'nin 50. yılında Alibeyköy'de basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından 5 kişi gözaltına alındı.

"Milyonlar aç, milyonlar işsiz, çare 15-16 Haziran ruhuyla direniş" pankartının açıldığı eylemde "Milyorlan aç, milyonlar işsiz, kahrolsun sefalet düzeniniz" sloganı atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Ayşen Korkmaz, "15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi, işçi sınıfı için bir çok şey ifade etmektedir. Devlet, işçi sınıfının en önemli örgütlenmelerinden biri olan DİSK'i zayıflatmak adına temel sendikalar yasasını düzenleyerek, işçilerin sendika seçme özgürlüğünü kısıtlamakta ve sendika değiştirmeyi güçleştirmekteydi. Buna bağlı olarak Türk-İş'ten DİSK'e işçi geçişini önlemeyi hedeflemekteydi" diye kaydetti.

Dün örgütlülüğüne saldırılarak yok sayılan işçi sınıfı, bugün yine yok sayıldığını ifade eden Korkmaz, "Pandemi koşullarında 'evde kal' çağrıları yapılırken işçiler çalışmaya devam etmiş, işçi sağlığı ve iş güvenliği patronların kar hırsına kurban gitmiştir" diye belirtti.

Milyonlarca kişinin açlık sınırının altında insanca olmayan koşullarda yaşadığının altını çizen Korkmaz, "Milyonlarcamız işsiz ve milyonlarcamız da işini kaybetme korkusuyla yaşıyor. Biz işçilerin bu tabloya karşı örgütlenmekten ve direnmekten başka şansı yoktur. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için bu zorunludur" diye konuştu.

"15-16 Haziran geçmiş değil gelecektir" diyen Korkmaz, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Bugün bizler 50 yıl önce işçi sınıfının açtığı yolu büyütmek zorundayız. 15-16 Haziran bu açıdan işçilerin-emekçilerin yolunu bugünde aydınlatıyor. Nasıl 50 yıl önce çeşitli sendikalardan işçiler birlikte mücadele ettiyse, bugün de işçilerin birliğini savunarak mücadelelerimizi birleştirerek gücümüzün birliğimizden geldiğini göstermeliyiz. Tüm işçilere, tüm dostlara çağrımızdır: Gelin 15-16 Haziran ruhunu beraber büyütelim. Biz istersek, mücadele edersek dün olduğu gibi yarında bunu başarabiliriz."

AÇIKLAMANIN ARDINDAN 5 GÖZALTI
Açıklamanın ardından ESP PM üyesi Mustafa Naci Toper, ESP üyeleri Metin Kösemen, Cem Sel, Hıdır Yılmaz ile soyismini öğrenemediğimiz Baran isimli bir kişi gözaltına alındı.