7 Mayıs 2024 Salı

Aliağa gemi söküm işçilerinin direnişi 3. gününde

Aliağa gemi söküm işçilerin hakları için mücadelesi sürüyor. Direniş alanından ETHA'ya konuşan Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Demiral, birlikte mücadele ve dayanışmayla muhakkak kazanacaklarını kaydetti. Aralarında üyelerinin de olduğu direnişçi işçilerin kararlılığına dikkat çeken Demiral, patronları talepleri yerine getirmesi konusunda da uyardı. 

İzmir Aliağa'da gemi sökümde çalışan işçilerin direnişi 3. gününde  kararlılıkla sürüyor.

Gemi söküm işçileri ücretlerinin artırılması, sigortalarının aldıkları ücret üzerinden yatırılması, işçi sağlığı, iş güvenliği kapsamında gerektiği olan kişisel donanım malzemelerindeki kısıtlamalara son verilmesi, eyleme katılan işçilerin işten atılmaması talebiyle başlattıklarını direniş sürdürüyor. İşçilerin talepleri arasında, yıllık izinlerin zamanında kullandırılması, cumartesi öğleden sonra mesai sayılması da yer alıyor.

Direnişteki işçiler arasında üyeleri olan Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiralp, haklar kazanılana kadar mücadelenin süreceğini vurguladı. Demiralp, "Bugün Aliağa direnişinin 3. günü. Hakları için insanca çalışma koşulları için kölece koşulların ortadan kaldırılması için haklı onurlu bir direniş ortaya koydular. Limter-İş Sendikası olarak işçilerin haklı mücadelelerinin yanındayız. Aliağa işçisi yalnız değildir. İşçilerin direnişi gemi sökümde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösterecek. Birlik ve beraberlikle kesinlikle değişim olacağına inanıyoruz" dedi. 

İşçilerin kararlı duruşlarına dikkat çeken Demiral, sabahın erken saatlerinde gemi söküm tersanesi önünde eylemin başladığını belirtti. Demiral, "Patronların da işçilerin taleplerini dikkate alarak bu hak gasplarına son vermesini istiyoruz. Limter-İş Sendikası olarak Tuzla tersanelerinde iş cinayetlerine, haksızlıklara karşı mücadele ettik bugün de Aliağa işçilerinin yanındayız. Onların iradesi bizim irademizdir. Aliağa işçileri kazanacak. Biz kazanacağız, beraber kazanacağız! İfadelerini kullandı. 

'TALEPLERİMİZİN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ'
ETHA’ya konuşan direnişteki bir işçi, "Ücretlerin artırılması, direnişe katılanların işten çıkarılmaması, primlerin aldıkları maaşlar üzerinden verilmesi" talepleriyle direnişe başladıklarını hatırlattı. 

Direnişteki işçi, "Bu öncelikli taleplerimiz dışında tali taleplerimiz de var; iş ekipmanlarının iş veren tarafından karşılanması, iş güvenliği kurallarına uyulması, işe başlarken ki sağlık raporunun iş veren tarafından karşılanması" dedi. 

3 gündür direndiklerini ancak patronlardan herhangi bir karşılık olmadığını kaydeden işçi, "Kazanacağımıza inanıyorum" diye konuştu.