27 Nisan 2024 Cumartesi

Ali Babacan eski AKP'lilerle DEVA Partisi'ni kurdu

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kendisi gibi AKP'den ayrılmış isimlerden oluşan Kurucular Kurulu'yla Demokrasi ve Atılım Partisi'ni (DEVA Partisi) kurdu.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kendisi gibi AKP'den ayrılmış isimlerden oluşan 90 kişilik Kurucular Kurulu'yla kısa adıyla "DEVA" olan Demokrasi ve Atılım Partisi'ni kurdu.

Babacan'ın liderliğinde AKP'nin iktidarında bakanlık koltuğunda oturmuş eski Adalet Bakanı (61. Hükümet) Sadullah Ergin, Sanayii ve Ticaret Bakanı (60. ve 61. Hükümet) Nihat Ergün ile Devlet Bakanı (60. Hükümet) Selma Aliye Kavaf'ın yer aldığı Kurucular Kurulu adına bugün İçişleri Bakanlığı'na kuruluş başvurusu yapıldı. Böylece Babacan ismiyle birlikte 4 eski AKP'li bakan, yeni partide kurucu oldu.

İçişleri Bakanlığı'na, AKP'nin 24. Dönem Çankırı Milletvekili İdris Şahin ve 23. Dönem Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'le birlikte eski Denizli Valisi Hasan Canpolat kuruluş dilekçesini verdi. Siyasi Partiler Kanunu uyarınca İçişleri Bakanlığı'nın sadece eksiklik olmaması bakımından evrak incelemesi yapması ardından "Evrak alındı" belgesi teslimiyle siyasi parti kuruluşu tamamlanmış olacak.

Şahin ve Ekmen'in yanı sıra partide, 25. ve 26. Dönem İstanbul Milletvekili olarak görev alan ancak 30 Ekim 2019'da AKP'den ayrılan Mustafa Yeneroğlu de yer aldı. Yeni partide, 22. Dönem Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, 22. ve 23. Dönem Urfa Milletvekili Ahmet Müfit Yetkin'le 22. Dönem Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy, 22., 23. ve 24. Dönem Milletvekili Ahmet Edip Uğur'la 24. 25. ve 26. Dönem Rize Milletvekili Hasan Karal da yer aldı.

Kurucular Kurulu'nda Babacan'la birlikte böylece 12 eski AKP milletvekili yer almış oldu. Ancak Yeneroğlu'nun, mevcut 27. Dönem TBMM'de Bağımsız İstanbul Milletvekili olmasıyla itibariyle yeni parti bugün itibariyle TBMM'de 1 sandalye sahibi de oldu.

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Abdurahman Bilgiç'in yanı sıra AKP iktidarı döneminde bürokraside görev almış Tarım ve Orman Bakanlığı'nda Müsteşar Yardımcılığı yapan Sedat Kadıoğlu'yla eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir de kurucu listesinde.

Babacan'ın bakanlık döneminde birlikte çalıştığı eski Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş da kurucu isimlerden biri oldu.

Yeni partide, Ülkü Ocakları eski yöneticisi ve Alparslan Türkeş'e yakınlığıyla tanınmış Ramiz Ongun da kurucu üye oldu. MHP'de Devlet Bahçeli'ye karşılık liderlik mücadelesi vermesiyle tanınmış Ongun, özellikle o dönemde AKP'ye muhalefet etmekte olan MHP'nin "hayır" oyu kararına rağmen 12 Eylül 2010'daki anayasa değişikliği referandumunda "evet" oyu lehine kampanya yapması ardından MHP'den ihraç edilmişti. Ongun, o dönemde AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'la yakın temas kurmuştu.

AKP'nin Kürt politikasında "Açılım, çözüm" gibi eğilimler sergilediği ilk iktidar döneminde milletvekilliği görevini yürütmüş Ahmet Faruk Ünsal, Ahmet Müfit Yetkin ve Abdurrahim Aksoy'un yanı sıra Kurucular Kurulu'nda benzer isimler bulunuyor.

AKP'nin kuruluşunda yer almış ancak sonrasında Kürt politikasına ilişkin yaşadığı anlaşmazlıklar sonrasında HDP'ye geçmesiyle dikkat çekmiş Dengir Mir Fırat'ın kızı Münevver Helün Fırat da yeni partide kurucu üye oldu. Dengir Mir Fırat, Temmuz 2019'da hayatını kaybetmişti.