27 Nisan 2024 Cumartesi

'Alevilerin hak mücadelesinde yeni yol ve yöntem arayışları' çalıştayı başladı

Alevilerin Hak Mücadelesinde Yeni Yol ve Yöntem Arayışları Çalıştayı'nda konuşan PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, Alevi kurum yöneticilerinin son zamanlarda siyasal İslamcı çevrelerce kurulan partilere katılmalarını eleştirerek "Bu, Yola yüz çevirmektir" ifadesini kullandı. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi (1 Mayıs Cemevi) tarafından gerçekleştirilen Alevilerin Hak Mücadelesinde Yeni Yol ve Yöntem Arayışları Çalıştayı başladı.

Çalıştayın, önce Erdal Eren Kültür Merkezi'nde düzenlenmesi planlanmış,  ancak koronavirüs önlemleri kapsamında 1 Mayıs Cemevi'nde yapılmasına karar verilmişti.

Gülbenglerle açılışı yapılan çalıştayda Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya açılış konuşmasını yaptı.

'HALKLARIN ÇOCUKLARINI KIRMAKTAN BESLENİYORLAR'
Kaya "Alevi bürokrasisi kurulmak isteniliyor. Alevi örgütlenmelerinin amacı bu değildir. Yola hizmet, Yol'un hakkını vermektir. Makam, mevki tutmak değildir. Alevi örgütleri kendi iç kavgalarından dolayı Yol kavgasını unuttu. Yolun değerini kıymetini anlamamız gerekiyor. Tez elden, elimizden geldiğince yola sahip çıkıp güçlenmeliyiz" dedi.

Kaya, "İktidar, güney sınırında barışın hakim olmasından yana olmayarak, insanların ölümlerinden besleniyor. Şehitler tepesi boş kalmayacak diyerek ölümün kutsallaştırılmasına karşı duruşumuz, barışı koruma derdimiz devam edecektir. Halkların çocuklarının kırılmasından besleniyorlar. Barıştan korkuyorlar. Savaşın kutsallaştırılmasını kabul etmeyeceğiz" dedi.

'KADIN YOLUN KENDİSİDİR'
Alevi kurumlarında kadın örgütlenmelerini eleştiren Gülsev Kaya, "Alevi kurumlarında kadının yeri yokmuş gibi bir görüntü verilmesi ne biz Alevilere, ne de yolumuza yakışır. Yol kadındır. Yol kadının kendisidir. Amacımız birini birinin önüne koymak değildir. Amacımız kadının bu Yol içerisindeki önemini hatırlatmaktır. Biz kadınlar kimsenin kolu bacağı değiliz. Göğün yarısı, nefesin ta kendisiyiz" diye konuştu.

'PİR SULTAN GİBİ BAŞIMIZ DİKTİR'
Devletin, Alevi kurumları ve Aleviler üzerindeki baskısını ve asimilasyon gayretlerini dillendiren Gülsev Kaya, "Diyanet İşleri Başkanlığı sofrasında oturan, onlara dertlerini anlatan Alevileri ve Alevi kurumlarını görmek istemiyoruz. Bizleri yok sayan, inkar eden, Yolumuzu ve Yol ulularımızı bilmeyen ve kabul etmeyenlerden medet ummamalıyız. Bizler Pir Sultan gibi başı dik yürüyoruz bu yolda. Bu yolda kendi çıkarlarımızı askıya alarak Yol'un ebediyetini düşünmeliyiz" ifadelerini kullandı.

'DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ'
Konuşmasına Alevi kurumlarının kamu kurum kuruluşları ile ilişkilerine yönelik eleştirisi ile devam eden Kaya, "Devletin eliyle asimilasyon meşrulaştırılmaktadır. Elimizden geldiğince bu çabayı boşa çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Devletin Alevisi olmayacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

ÇALIŞTAY İKİ GÜN SÜRECEK
Açılış konuşmasının ardından İsmail Aslan'ın moderatörlüğünde HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, gazeteci yazar Necdet Saraç ile akademisyen Mehmet Ertan'ın katıldığı "Demokratik Alevi Hareketinin Doğduğu Koşullar ve Mücadelesi" başlıklı oturuma geçildi.

Çalıştaya Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ile çok sayıda kurum temsilcisi katılıyor.

Çalıştay, "Alevilerin Güncel Sorunları ve Talepleri" ile "Alevi Hareketinin Bugünkü Durumu ve Geleceğin Örgütlenme Yöntemleri" başlıklı oturumlarla iki gün sürecek.