8 Mayıs 2024 Çarşamba

Alevi ve Dersim dernekleri: İnsani değerlerimize saldırılıyor

MHP'li Mehmet Taytak'ın, Meclis'teki 'Dersim tabelası' tartışmasında, Belediye Başkanı Maçoğlu'nu ve yöre halkını, 1938'de katledilen dedelerini hatırlatarak tehdit etmesine tepki gösteren bir çok kurum konuyla ilgili ortak açıklama yaptı.
Dersim Belediyesi'nde yaşanan tabela kriziyle ilgili açıklamada bulanan Alevi ve Dersim dernekleri, "Kültürel bir coğrafyanın yüzyılları kapsayan adı, Raa Haq inancının odağı ve kutsalımızdır. Dersim adına yöneltilen saldırı, toplumsal varlığımıza, tüm insani değerlerimize yöneltilen bir saldırıdır" diye belirtti.
 
Dersim Belediyesi Meclisi tarafından alınan karar doğrultusunda "Tunceli Belediyesi" yazan tabelanın "Dersim Belediyesi" olarak değiştirilmesi kararı alınmış ancak Valiliğin başvurusu üzerine yürütme Erzincan İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Hatırlanacağı üzere daha önce "Dersim Belediyesi" tabelası kayyum belediye yönetimi tarafında indirilmişti.
 
Demokratik Alevi Dernekleri, Dersim Dernekler Federasyonu, Dersim 37-38 Bellek Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Divriği Kültür Derneği ve Vartolular Derneği tarafından yapılan basın toplantısında, "Alevi Kızılbaş toplumu olarak Dersimi dün olduğu gibi bu günde onurumuz olarak görüyoruz. Faşist saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Dersim adı üzerine geliştirilen saldırıları ve tahammülsüzlüğü biz alevi kurumları ve yöre dernekleri olarak kınıyoruz" denildi.
 
Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan  Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi'nde yapılan basın açıklamasını Dersim Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Ali Ekber Çelik, "Dersim, bir halkın tarihsel hafızasıdır. Tunceli ismi ise bir katliamı yasallaştırarak bir halkın tarihsel, toplumsal hafızanın silinmesinin adıdır" diye kaydetti.
 
Kurum temsilcileri, TBMM Genel Kurulu'nun dünkü oturumunda konuşan MHP Miletvekili Mehmet Taytak'ın "Dersim ismiyle anılan bir vilayet yoktur, seçildi diyerek Komünist şarlatanlığa göz mü yumacağız. Geçmişi karıştırmaya çalışanların sonu geçmişte dedelerinin başına gelenlerden çok farklı olmayacaktır" ifadelerine tepki göstererek "Dersim katliamı ile yüzleşmek hakikatlerin açığa çıkması aynı zamanda Türkiye’nin demokratikleşmesi toplumsal barışın tesis edilmesi anlamına gelecektir" diye bildirdi.