28 Mart 2024 Perşembe

Alba direnişçilerinden Petrol-İş Sendikası'na tepki

Petrol-İş Sendikası'na üye Alba işçileri, işyerindeki taciz ve işten atmalara karşı sürdürdükleri direnişlerinin 60'ıncı gününde, sendikanın tutumuna ilişkin açıklama yaptı. Direnişçi işçiler, "tek adamların değil, demokratik işleyen ve direnişçi bir Petrol-İş" beklentilerini dile getirdi.

Direnişteki Alba işçileri, eylemlerinin 60'ıncı gününde üyesi oldukları Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası'nın tutumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kendi çabalarıyla örgütlendikleri Petrol-İş Sendikası yönetiminin direnişlerine başından bu yana sahip çıkmadığını duyuran Alba direnişçileri, sendika yönetimine, "sarayın değil direniş mevzilerinin yolunu tutma" çağrısında bulundu.

TEK ADAM DEĞİL DEMOKRATİK İŞLEYİŞ
Petrol-İş Sendikası'nda antidemokratik bir işleyiş olduğunu kaydeden Alba direnişçileri, sendikadaki bürokratlaşmış anlayışa dikkat çekti, "her kademesinde tek adamların olduğu değil, demokratik işleyen ve direnişçi bir Petrol-iş" istediklerini kaydetti. 

Direnişe sürdürdükleri iki ay süresince Petrol-İş yönetiminin direnişe ve işçilere sahip çıkmadığını kaydeden direnişçi işçiler, sendika yönetiminin yetki alacak düzeyde üyelik olmamasını direnişin başlatılmamasına gerekçe yaptığını söyledi. Direnişin işçilerin iradesiyle başlatıldığı kaydedilen açıklamada, Alba Plastik'te patronun zam yapmayacağını açıkladı Ocak ayında sendikalaşma çalışma başlatıldığını, Petrol-İş şube yöneticileriyle görüşüldüğü ve üyelerle toplantı yapıldığı bilgisini verdi.

SENDİKA ÖRGÜTLÜLÜK İÇİN ÇABA HARCAMADI
Sendika yöneticilerinin işçilerinin örgütlülüğüyle ilgilenmediğini kaydeden Alba direnişçileri, "Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir de Genel Başkan Süleyman Akyüz yetki olmadan sürece dair yapacağımız bir şey yok diyerek yetki düzeyine gelinmemiş olmasını bahaneye çevirdiler. Bir sendika düşünün üyelerine sahip çıkmıyor, maddi herhangi bir beklentisi olmadığını söyleyen işçilere bir önlük bir şapka bile vermiyor" dedi. İşçiler Alba Plastik'te örgütlülüğün geliştirilmesi için sendikanın bir çabası olmadığına da dikkat çekti.

Alba Plastik'te işçilere yönelik taciz saldırısının kadın-erkek iki işçi arasındaki sorun olarak göstermeye çalışan sendika yönetimine tepki gösteren direnişçi işçiler, "Sanki tacizi yaratan bir zihniyet, tacizin her türlüsüne yaptırım uygulamayarak önünü açan bir kadın düşmanı toplumsal düzlem yokmuş gibi yaklaşıldı. Ama sözde kadın politikaları üreten sendikamız taciz sorunu yaşayan kadını kendi kişisel bilinç ve çabasına terk ediyor" diye kaydetti.

SARAYIN DEĞİL DİRENİŞİN YOLUNU TUTAN BİR SENDİKAL ANLAYIŞ İÇİN...
Petrol-İş Sendikası'na üye Alba Plastik işçileri sendikaya şu çağrıda bulundu:
"Direnişçi bir çizgi, örgütlenme seferberliği, tabanın sorguladığı ve denetlediği bir Petrol-İş, tek adamların belirlediği değil, tabandan tüm işçilerin katılımı ile demokratik bir şekilde işleyen; tacize karşı her durumda tutum alan ve kendi içinde ortaya çıkan tacizkar tutumlara dair yaptırım uygulayan; sayıya göre değil davanın haklılığını göre hareket eden; sarayın değil direniş mevzilerinin yolunu tutan bir anlayışla sağlanabilir."