9 Mayıs 2024 Perşembe

Aktaş: Kadın devrimi iddiamızla yürümeye devam ediyoruz

SKM'nin 6. kongresinde konuşan SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, yürüttükleri tartışmalar sonucunda kadın devrimi iddiasıyla yol almaya devam edeceklerini kaydetti. Aktaş, tüm kadınlara birlikte mücadele çağrısı yaptı ve "Yeni dönemi kazanma ve kadın örgütlülüğünün gücüne güvenme irademizin yenileceği kongremizde ve önümüzdeki dönemde hepimize başarılar diliyorum" dedi.

Sosyalist Kadın  Meclisleri (SKM), "Kadının örgütlü gücü, kadın örgütünün gücü" şiarıyla 6. olağan kongresini gerçekleştiriyor. 

Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Merkezi Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongre devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadın şehitler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. SKM'nin 6. Kongresi'ne Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başaknı Özlem Gümüştaş da katıldı. 

Covid-19 salgınından dolayı sınırlı sayıda katılımla gerçekleşen kongrede divan seçiminin ardından, SKM'nin son kongresinden bu yana politik ve örgütsel ilerleyişine ilişkin sinevizyon gösterisi yapıldı. 

Söz alan SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, faşist saldırılarda katledilen Zilan Destan'dan  Deniz Poyraz'a tüm  devrimci yurtsever tüm kadınları andı, onların özgürlük mücadelesini yürütme sözü verdi. 

DİRENEN KADINLAR, LGBTİ+'LAR SELAMLANDI
Aktaş, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Leyla Güven, Gültan Kışanak şahsında tutsak edilen kadın siyasetçilerden; pandemide sokakları terk etmeyen, İstanbul Sözleşmesine sahip çıkarak kadın düşmanı AKP'nin iradesini kıran, Kod 29 saldırısına ve işsizliğe karşı direnen, Gülistan Doku'dan Pınar Gültekin'e, İpek Er'den Aleyna Çakır'a kadar katledilen her bir kadın için adalet mücadelesi yürüten, İkizdere'de doğası için direnen, Barınamıyoruz diyerek parklarda, kampüslerde barınma hakkını savunan tüm kadınları, LGBTİ+'ları selamladı. 

Aktaş, "Rejimin kadın ve LGBTİ+ lar üzerindeki baskısının,kadınların mücadeleyle kazandıkları hakların gaspedildiği, özcesi kadınlara savaş ilan edildiği bir dönemden geçtik.  İstanbul sözleşmesinden bir gece yarısı kararnamesiyle çekilmesi bu savaş ilanının en  bariz örneğiydi. AKP MHP iktidarı kadın düşmanı politikalarıyla kadınlara yaşam hakkı tanımayacağını çok net gösterdi" dedi. 

'KADINLAR PANDEMİ KOŞULLARINDA BİLE SOKAKTAYDI'
Kadınların pandemide iş yükü artanken dışarıda koronavirüsle, evde açlık, artan iş yükü ve erkek  şiddete mahkum edildiğini kaydeden Aktaş, "Bu süreçte sosyalist, yurtsever kadınlar başta olmak üzere  örgütlü mücadele yürüten  kadınlar gözaltı tutuklama, kaçırma, ajanlaştırma saldırıları ile mücadeleden geri düşürülmeye, örgütlü mücadele teslim alınmaya çalışıldı. Örgütlü kadınlara saldırarak tüm kadınlara gözdağı verilmeye çalışıldı. Kadınlar yalnızlaştırmaya çalışıldı. ancak kadınlar haklarını hayatlarını sokakta ve hayatın her alanında savunmaktan vazgeçmedi. pandemi koşullarında bile sokakta mücadele etmeye devam ettiler" ifadelerini kullandı.

'HEPİMİZE BAŞARILAR'
Tüm saldırılar karşısında kadın devrimi programıyla, cins özgürlükçü bir dünya kuracakları iddiasıyla hareket ettiklerinin altını çizen Aktaş, yürütülen tartışmalar üzerinden ilerleyeceklerini kaydetti. Aktaş, şöyle devam etti: "Bugün geldiğimiz düzeyi iddiamıza uygun bir şekilde ileriye taşıma zamanı. Şimdi tam da geldiğimiz bu aşamada kadın örgütümüzü burada bulunan her bir kadından başlayarak daha güçlü örgütleme, kitlelerle buluşma zamanı. Kongremiz aynı zamanda tüm kadınlara bir adım öne çıkma, bu dönemi beraber örgütleme çağrısıdır. Yeni dönemi kazanma ve kadın örgütlülüğünün gücüne güvenme irademizin yenileceği kongremizde ve önümüzdeki dönemde hepimize başarılar diliyorum."