19 Mayıs 2024 Pazar

'AKP'ye makam aracı halka tanzim kuyruğu'

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlara yetmeyen araç filosunu sorarak "Tanzim satış kuyruklarında bekleyenler ile makam araçlarında bulunanlar aynı gemide midir?" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, itibardan tasarruf olmaz söylemi ile bakanlıklar ile Cumhurbaşkanlığına alınan ve kiralanan lüks araçları Meclis gündemine taşıdı.
 
Ekonomik krizin yoksullaşmayı artırdığı ve alım gücünün düşmesine rağmen devlet kurumlarına alınan araçlara dikkat çeken Beştaş, basına yansıyan "AKP bir yılda 13 bin 558 araç kiraladı", "Cumhurbaşkanlığı'na 44 yeni araç", "Ulaştırma Bakanlığı 37 bin liraya eğlence konsollu makam aracı kiraladı","Cumhurbaşkanlığı, 2018 yılında 331 araçlık bir filoyu kullandı. Cumhurbaşkanlığı, yine KİK'te yayımlanan ihale dosyalarına göre, 2012-2018 yıllarında filosunu yüzde 237.75 büyüttü..." şeklindeki haberleri hatırlattı.
 
5 YILDA 2 MİLYARLIK ARAÇ ALINDI
 
Beştaş, 2014 yılında araç kiralamalar için yapılan 370 milyon 169 bin liranın 2018 yılında 537 milyon 706 bin liraya çıktığını ve son beş yıl içerisinde araç kiralamalarına toplam 2 milyar 381 milyon 230 bin lira harcandığını belirtti.
 
Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu, emekçilerden artan vergi yükleri ve zamlar karşısında tasarruf yapmalarının istendiğini vurgulayan Beştaş, AKP'nin tanzim satış noktaalrı ve daha fazla vergi yükü ile krizin yükünü emekçileirn sırtına yüklediğini ifade etti.
 
Ekonomik kriz nedeniyle devlet harcamalarında tasarrufa gidileceği yönündeki açıklamalara rağmen araç alımı ve kiralanması için yapılan harcamaların gerekçesini ve araçların bütçesinin emekçilerin vergilerden sağlanıp sağlanmadığını soran Beştaş, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak'tan şu konular hakkında bilgi istedi:
 
AKP'YE ARAÇ NEDEN YETMİYOR
 
- Ulaştırma Bakanlığı için 37 bin liraya kiralanan eğlence konsollu makam aracı ne kadar acil bir ihtiyaç kalemidir?
 
- Cumhurbaşkanlığının araç filosunu yıllar içerisinde artırması hangi zaruri ihtiyaç içindir? Mevcut araçlar neden Cumhurbaşkanlığına yetmemektedir?
 
- Tanzim satış kuyruklarında bekleyenler ile makam araçlarında bulunanlar aynı gemide midir? Halkın bir kısmına yüklenen ağır vergilerin diğer bir kesim için lüks harcamalar için kullanılması Anayasa'ya aykırı değil midir?
 
- Mevcut ekonomik krizin etkilerinin azaltılması için kamusal harcamalarda kısıtlılığa gidilmesini ne zaman gündeminize alacaksınız?