21 Mayıs 2024 Salı

'AKP'nin mülteci politikaları uluslararası hukukun sistemli ihlalidir'

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Eşsözcüsü Ağaoğlu, İran'da yargılandıkları için Türkiye'ye sığınan ancak İran'a teslim edilen tutsakların idam kararına ilişkin açıklama yaptı. Ağaoğlu, tutsakları İran'a teslim eden Türkiye'nin idam kararına ortak olduğunu kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göçmen ve Mülteci Komisyonu Eşsözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, AKP iktidarının mülteci politikalarının uluslararası hukukun sistemli hali olduğunu kaydetti.

İran'da yargılandıkları için Türkiye'ye gelen ve Türkiye tarafından İran'a teslim edilen iki mülteci hakkında verilen idam kararının İran yargısı tarafından onandığını hatırlatan Ağaoğlu, Türkiye'nin uluslararası hukuk ihlal ederek mültecileri İran'a teslim ederek idam kararına ortak olduğunu belirtti.

AKP İktidarının mültecileri İran'a teslim etmesinin İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ziyareti sonrasına denk gelmesine dikkat çeken Ağaoğlu, "Mültecilerin anti-demokratik iktidarlar arasında bir pazarlık veya ‘jest' unsuruna dönüştüğü görülmektedir. Ne yazık ki, iki totaliter rejim arasında yürütülen mülteci pazarlıklarına karşı BM başta olmak üzere uluslararası toplumun ilgisizliği insani ve hukuki bir krizin derinleşmesine sebep olmaktadır" dedi.

Ağaoğlu, Türkiye'nin de imzacısı olduğu, yaşam tehlikesi sürmesi halinde mültecilerin geri gönderilmesi ilkesinin açıkça ihlal edildiğini vurguladı ve ekledi: "HDP olarak uluslararası hukuki yetkilerin iktidarların keyfiyetine bırakılmaması için BM başta olmak üzere uluslararası kurumları bu mülteci paralıklarına ve keyfi uygulamalara karşı harekete geçmeye ve sorumluluk almaya çağırıyoruz."