2 Mayıs 2024 Perşembe

AKP'li belediyenin tarım arazilerini satışa çıkarması protesto edildi

AKP'li Bergama Belediyesi, ilçedeki 16 mahallede 1 milyon 835 bin metrekarelik tarım arazisinin satışını onayladı. Muhtarlar ve karara itiraz eden belediye meclis üyeleri belediye binası önünde eylem yaptı, satışın durdurulmasını istedi.

İzmir'in Bergama ilçesinde belediye meclisi toplantısında, 16 mahallede bulunan 261 stadyum büyüklüğündeki 1 milyon 835 bin metrekarelik tarım arazisinin satışa çıkarılması kararı AKP ve MHP'li üyelerin oyları ile kabul edildi.

Karara göre; Ahmetbeyler, Alibeyli, Doğancı, Eğrigöl, Aziziye, Çitköy, Ferizler, Zağnos, Kurfallı, Aşağıkırıklar, Tekkedere, Kadıköy, Ayasköy, Bölcek, Göçbeyli ve Zafer mahallerindeki araziler satılacak.

Meclis toplantısına katılan 40 muhtar, alınan satış kararına tepki gösterdi. Polis tarafından salondan çıkartılan muhtarlar, belediye binası önünde eylem yaptı. Muhtarlar, "Tarım arazileri çocuklarımızındır satılamaz", "Bu verimli tarım arazileri Bergamalılarındır, satılamaz", "Sat sat sat nereye kadar" yazılı dövizler taşıdı.

'MÜCADELE EDECEĞİZ'
Tekkedere Muhtarı Emin Öz, "2014 yılında yürürlüğe giren büyükşehir yasası ile belde ve köyler mahalleye dönüştürüldü. Taşınmazlar belediyelere devredildi. Belediyeler devredilen taşınmazların kira bedelleriyle 7 yıldır bütçelerine gelir sağladı. Şimdi bu gelirle yetinmeyip bin 813 dönüm arazi satılmak istenilmektedir. Bu tarlaları sattırmayacağız. Bergama meclis üyelerinin, bu karara imza atarken mağdur olan köylerdeki halkın ve çocuklarının vebalini almamak için vicdanlarının sesini dinlemelerini istiyoruz. Muhtarlar ve köy halkı olarak bu yerlerin satışlarının gerçekleştirilmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

'HALKIMIZIN HAKLI MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ'
Bergama Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Erol ise, "Muhtarlarımız ve halkımızın bu haklı mücadelelerinde iki dernek olarak sonuna kadar arkalarındayız. Elimizden gelenin fazlasını yaparak bu tarlaları sattırmayacağız. Burada bunun sözünü veriyoruz" diye konuştu. Bergama Seçilmiş Faal Muhtarlar Derneği Başkanı Fuat Yaramış da "Her iki dernek olarak muhtarlarımızın ve yöre halkımızın her zaman yanındayız" diye vurguladı.

Köylülerden Ramazan Tekin, Bergama köylülerinin malının üç, beş kişiye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı, belediye başkanı ve yandaşlarına, “Bu topraklar sizin babanızdan bize miras kalmadı. Atalarımızdan, dedelerimizden kalan bu yerlerin satılmaması için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz" diye seslendi.

BELEDİYE HALKI KANDIRDI
AKP'li belediyenin satışa çıkardığı tarlalar köylüler tarafından ekili alan olarak kullanılıyor. Satışa çıkarılan tarlaları kiralamak için başvuruda bulunan köylülere 15 Ocak tarihini beklemeleri gerektiği söylenerek kandırılırken, bu tarihten önce satışa çıkarılması dikkat çekti. Ayrıca satılan taşınmazlar arasında Zafer mahallesinde imar durumu ticari olan 16,5 dönümlük bir arazinin de bulunduğu öğrenildi. Arazi üzerindeki taşınmazın kısa bir süre önce yıkıldığı ve masraflarının belediye tarafından karşılandığı belirtildi. Eylemde, "Neden bu külfeti belediye sahipleniyor? Yoksa burayı alacak kişi belli de ona mı hazırlanıyor" sorusu yöneltildi.