29 Mart 2024 Cuma

AKP seçimin faturasını belediyelere kesti

AKP'nin kamu kaynaklarını kullanarak yaptığı seçim çalışması hazinede açığa yol açtı. İlk tasarruf tedbiri belediyelere ayrılan ödenekte yapılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın kamuda tasarruf tedbirlerini almaya başladıklarını açıklamasının ardından, belediyelere, önümüzdeki ay aktarılacak kaynağın yüzde 30 oranında azalacağı yazılı olarak bildirildi. Karayolları ve Devlet Su İşleri başta olmak üzere yatırımcı kurum ve kuruluşlara da ödeneklerde kısıntıya gidileceğinin sözlü olarak bildirildiği ifade edildi.
 
Seçim öncesinde yapılan yüklü harcamalarla bazı kamu gelirlerinden vazgeçilmesi sonucu bütçede oluşan açığın önümüzdeki dönemde kamu yatırımlarında ani frene, cari harcamaların da adeta bıçak gibi kesilmesine yol açabileceği belirtiliyor.
 
Bütçe açığı, özellikle AKP'nin devlet hazinesini kullanarak yaptığı seçim harcamalarıyla oloğanüstü seviyeye çıkmıştı. Seçim öncesi ilk 6 ayda 46,1 milyar lira, seçimlerin yapıldığı sadece haziran ayında da 25,6 milyar lira harcandı. Önümüzdeki ay emeklilere verilecek yaklaşık 12 milyar liralık bayram ikramiyesinin bütçede ödeneği olmadığı, bu nedenle o ödemenin de hem borçlanmada hem de bütçe açığında ilave artışa yol açacağı, bu harcama için de ilave tasarruf gerektiği bildirildi.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan belediyelere yapılan bildirimde, önümüzdeki ay aktarılacak ödeneklerin yüzde 30 civarında düşeceği bilgisi verildi. Ödeneklerin düşecek olmasının, nakit sıkıntısı yaşayan, vadesi gelen borçlarını ödemekte güçlük çeken bir çok belediyede şok etkisi yarattığı ifade edildi. Bazı belediye yöneticileri, ödeneklerin yüzde 30 düşecek olmasının Albayrak'ın açıkladığı tasarruf önlemlerinden kaynaklandığını belirtirlerken, bazı belediye yöneticileri ise ödenek düşüşünün bütçenin vergi gelirlerinde yaşanacak azalmadan kaynaklandığını ifade ettiler.