26 Nisan 2024 Cuma

AKP okullarda Malayca ve Endonezce öğretecek

Milyonlarca çocuğun anadilde eğitim hakkını yok sayan Bakanlar Kurulu, okullarda Malayca ve Endonezce'nin de öğretilmesine onay verdi.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında Malayca ve Endonezce'nin de öğretilmesine dair Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Söz konusu karar, Milli Eğitim Bakanlığının yazısı üzerine 9 Nisan 2018 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştı. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanması ile birlikte bu karar resmileşti.
 
Buna göre, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında Malayca ve Endonezce dillerinin eğitimleri de verilebilecek.
 
POLİTİK İHTİYAÇLARA GÖRE ALINMIŞ BİR KARAR
 
Konuyu ETHA'ya değerlendiren Eğitim Sen Genel Merkez Sekreteri Aysun Oral, yıllardır mücadele ettikleri anadilde eğitim hakkını yok sayan iktidarın, okullarda Maleyca ve Endonezce öğretilmesini eleştirerek "Bu karar politik gerekçelerle alınmıştır" dedi.
 
Anadilde eğitimin hem temel insan hakkı hemde pedogojik bir gerçeklik olduğunu söyleyen Oral, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitimin temel sorunlarını çözümek yerine siyasi tercihleri doğrultusunda düzenleme yaptığını ifade etti.
 
Anadilde eğitimi savunmaya devam edeceklerini belirten Oral, eğitimin dış siyasete göre değil öğrencilerin geleceğine, bilimsel gerçeklere ve temel insan hakları doğrultusunda belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
 
Endonezce sadece Endonezya'da konuşulurken Malayca ise Brunei, Malezya, Singapur ve Endonezya'da konuşuluyor.