17 Mayıs 2024 Cuma

'AKP Kürt halkını yenmek isterken Kürtler karşısında büyük yenilgi aldı'

Yerel seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan ve DBP Eş Genel Başkanı Uçar, bu seçimin kazananının Kürt halkı kaybedeninin ise AKP olduğunun altını çizdi. Bakırhan, "Kürt sorununu çözmeyen çözülür" derken Uçar da "Seçim sonuçlarında özellikle Kürdistan'da başarı elde etmek isteyen, kendisini yeniden var etmek isteyen AKP iktidarı Kürtleri yenmek isterken Kürtler karşısında ve demokratik mücadele karşısında çok büyük bir yenilgi almıştır" ifadelerini kullandı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, resmi olmayan seçim sonuçlarına dair partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

'KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEYEN ÇÖZÜLÜR'
ilk olarak söz alan Bakırhan, yaşanan seçim usülsüzlüklerine karşı direnen ve iradesine sahip çıkan halklara teşekkür etti. "Bu seçim sonuçları göstermiştir ki biz kazandık, iktidar kaybetti" diyen Bakırhan, halkın iradesini teslim etmediğinin altını çizdi. Bakırhan, "Kürt sorununu çözmeyen çözülür, çözüldü. Kürtlere kaybettirmeye çalışanlar ülkeyi kaybetti. Kayyım siyaseti iktidara kaybettirdi. Kürt halkı demokratik çözümden yana olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu irade, yerel demokrasi konusunda kararlıdır. Bunu bir kez daha seçimlerde vurguladı. Büyük Kürt düşmanlığı, Kürt nefreti batıda ve Kürdistan'da iktidara büyük kaybettirdi. Halkımız yenilmez olduğunu gösterdi. Bu iradeye herkes saygı duymak zorunda" dedi.

'OYUMUZU ÇALANLARA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Kent uzlaşısı politikasının sonuç verdiğini söyleyen Bakırhan; kayyum, sahte seçmen, irade gasbının DEM Parti'nin iradesine yenildiğini belirtti. Karslı, Bitlisli, Şırnaklıları sandık seçim sonuçlarına sahip çıkmaya çağırdıklarını söyleyen Bakırhan, "Haram seçmen hilesi onlarca ilçede yaşanıyor bu illerin yanında. Tüm sandıklara itiraz edeceğiz. Asla halkımızın oyunu çalanlara izin vermeyeceğiz. Hile ile kazanmak istedikleri tek bir belediye bile meşru değildir. Aynı zamanda devlet gücünü arkasına alanlara sistematik saldırılarına karşı da mücadele ettik" ifadelerini kullandı.

'BU SEÇİMİN KAZANANI HALKLARIMIZDIR'
Partisine yönelik baskı politikalarını, medyanın sansürünü, kaçak seçmenle asker ve polisle halkın iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını hatırlatan Bakırhan, şöyle devam etti: "Bu seçimin kazananı Kürt halkıdır, halklarımızdır, DEM Parti'dir. Türkiye'nin emekçileri, kadınları, halkları ve inançlarıdır. Şu ana kadar ortaya çıkan manzara her türlü zorluğa ve baskıya rağmen büyük bir başarıya işaret ediyor. Kazanan yerel demokrasi talebi olmuştur, merkeziyetçi, tekçi mantık halkımız tarafından bir kez daha sandıkta mağlup edilmiştir. DEM Parti'nin seçim stratejisi başarıya ulaşmıştır. Bölge kentlerindeki kentlerde belediyeler AKP'nin zulmü ve sömürüsünden kurtarılmıştır. Batıda birçok merkezde ezilenler, emekçiler, kadınlar, gençler halklar ve inançlar kent yönetimlerinde söz ve irade sahibi olmuştur. DEM Parti'nin ve seçmenlerinin siyaseti etkileme ve belirleme kararı bir kez daha kanıtlanmıştır. Mecalleri kalmadı diyenlerin iddiası halkımız tarafından boşa çıkarılmıştır. Halkımızın iradesi dimdik ayaktadır. Bu iradeye doğru yaklaşmayan kaybeder. DEM Parti'nin olmadığı bir denklem kurulamaz. 1 Nisan itibariyle Türkiye siyasetinde denklem kurmak isteyen herkes DEM Parti'yi hesaba katmadan bir yol bulamaz bir yol açamaz.

'HERKESİ SORUNLARI DEMOKRATİK SİYASETLE ÇÖZMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
"Türkiye halkları bugün sandıkta ortak akıl ve uzlaşıyla demokrasiyi, barışı, özgürlükleri, eşitliği esas alarak sorunları çözme mesajı vermiştir. DEM Parti'nin ve Türkiye halklarının huzurunda bu ülkenin demokratik geleceği, barışın inşası ve refaha kavuşması için herkesi sorunları demokratik siyasetle çözmeye çağırıyoruz. Şu ana kadar yaşanan sonuçlar bizlere beş hakikati göstermiştir.

🔹Kürt halkının ve ezilenlerin temsilcisinin DEM Parti olduğu şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmıştır.

🔹Seçim sonuçlarıyla birlikte Türkiye halkları 3. Yolu büyütme ödevini önümüze koymuştur. Yarın itibariyle "örgütsüz özgürlük olmaz" diyerek her yerde 3. Yol çizgisini büyüteceğiz. 
🔹Bizler açısından başta ekonomik kriz olmak üzere her türlü soruna karşı önümüzdeki dönemin parolası toplumu savunmaktır. Açlığa, yoksulluğa, yok saymaya karşı hem belediyelerimiz hem de partimiz olarak büyük bir mücadele vereceğiz. Ortak mücadele hatlarını artıracak, mücadelemizi hep birlikte büyüteceğiz. Halklarla, inançlarla, kadınlarla, emekçilerle omuz omuza vererek toplumu koruyacağız ve demokratik toplumu inşa edeceğiz.
🔹İktidar ve devlet aklını Kürtlere karşı hazırlandığı savaşı büyütme ve Türkiye toplumuna yayma politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz. İktidar ve muhalefet bilmelidir ki çözüm barıştadır; kurtuluş, demokratik uzlaşı ve evrensel ilkelerdedir. 
🔹Türkiye halkları, iktidara halkları ayrıştırmaya ve kutuplaştırmaya son vermesi mesajını sandıkta net bir şekilde vermiştir. İktidar bu mesajı net bir şekilde almalıdır."

'KİRLİ İTTİFAKLARLARA EN GÜÇLÜ CEVABI KÜRT HALKI VERMİŞTİR'
Ardından konuşan DBP Eşbaşkanı Uçar ise Kürt olmak ve Kürdistan'da yaşamanın başlı başına bir mücadele olduğunun altını çizdi. Tüm eşitsizlere rağmen güçlü bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Uçar, "Bugün de karşımıza çıkan tablo bu seçim çalışması ve tablonun hak ettiği değerle buluştuğu göstergesi. Bu seçimlerin kendisi halk iradesini gasp ederek Kürdistan'da varlık göstermeye çalışan AKP iktidarına, gaspçı kayyım rejimine en güçlü cevaplardan biri olmuştur. Yine Kürdistan'ı yeniden dizayn etmek için kurmuş oldukları kirli ittifaklara en güçlü cevabı Kürt halkı bu seçimde vermiştir. Kayyım yerine ikame etmek istedikleri taşımalı, gayri meşru anayasal hiçbir dayanağı olmayan seçmenler karşısında Kürt halkı en güçlü demokratik tavrını göstermiştir" dedi. 

'AKP KÜRTLERİ YENMEK İSTERKEN BÜYÜK BİR YENİLGİ ALMIŞTIR'
Kürt sorunu karşısında iktidarın çözümsüzlükte yarattığı ısrar ve İmralı'da yürütmüş olduğu 25 yıllık tecride karşı Kürt halkının bu seçimde de birliğiyle, mücadelesiyle, direnişiyle en güçlü cevabı verdiğini söyleyen Uçar, şöyle devam etti: "Kürt sorununun çözümünde muhatap arayan bu iktidarın esas muhatabın 25 yıldır İmralı Cezaevi'nde büyük bir direniş gösteren ve barış adına tek söz sahibi olan sayın Abdullah Öcalan'ı da onun çözüm iradesini de çözüm gücünü de sahiplendiğini göstermiştir. Yürüttüğü savaş politikaları, yürüttüğü cinsiyetçi politikalar, yürüttüğü yolsuzluk ve talan karşısında ortaya çıkan ekonomik krizin kendisi başta Kürt halkı olmak üzere bu iktidar karşısında yıllardır direnen halkın iradesine, halkın mücadelesine çarpmış ve paramparça olmuştur. Seçim sonuçlarında özellikle Kürdistan'da başarı elde etmek isteyen, kendisini yeniden var etmek isteyen AKP iktidarı Kürtleri yenmek isterken Kürtler karşısında ve demokratik mücadele karşısında çok büyük bir yenilgi almıştır. Bu kazanım elbette ki hepimizindir ve demokratik bir ülkenin şahsında çok güçlü bir motivasyon, güçlü bir dinamik olmaya da devam edecektir.

'DEVLETİN SALDIRISIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'
"Seçimler devam etmektedir. DEM Parti Sözcümüz sevgili Ayşegül Doğan açıklamalarda bulundu. Eş Genel Başkanımız da ifade etti. Özellikle Bitlis ve Şırnak'ta oy sayımlarının engellenmesi, Hilvan'da sandıkların yakılması, kutlamalara dönük arkadaşlarımızın, halkımızın bir araya gelme biçimlerinin devletin bir saldırısıyla karşı karşıyız. Gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Açık ifade edelim ki Kürdistan'dan çekilin. Kaybettiniz. Halkımız dün olduğu gibi bugün de mücadelesine, iradesine sandıklarına sahip çıkmaya devam edecektir. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Büyük kazandık, büyük kazanmaya devam edeceğiz."