20 Nisan 2024 Cumartesi

'AKP elini çocuklardan çek'

Dicle Kadın Platformu, Samsun'da istismar edildikten sonra katledilen Ecrin bebek ile ilgili açıklama yaptı. Yürüyüş yapmak isteyen kadınların önü polis tarafından kesildi. Kadınlar, "Bu gücü neden istismarı engellemek için kullanmıyorsunuz" diyerek polise tepki gösterdi.
Dicle Kadın platformu, Samsun'da amcası tarafından istismar edildikten sonra katledilen Ecrin bebek ile ilgili eylem yaptı. 
 
Diyarbakır Eğitim Sen önünde bir araya gelen kadınlar Sanat Sokağı'na yürümek istedi. Kadınların önünü kesen polis, yürüyüşe izin vermedi. Kadınlar bir saat bekleyerek ve ses çıkararak polisin keyfi tutumunu protesto etti. Kadınlar polise seslenerek "Bize kurulan barikatları tecavüzcülere kursaydınız bunlar yaşanmazdı. Bize harcadığınız gücün onda birini tecavüzcülere harcasaydınız istismarlar olmazdı" dedi.
 
Daha sonra gruplar halinde Sanat Sokağı'na giden kadınlar burada açıklama yaptı. Açıklamayı platform adına Deniz Aktaş, okudu.
 
'SUÇLU İKTİDARDIR'
 
Aktaş, "Belki hala duymayanlar, duyduğunu yok sayanlar ya da duyduğundan utanmayanlar vardır. Samsun’da bir buçuk yaşındaki Ecrin, erkek egemen sistem ve işbirlikçisi AKP’nin politikaları sonucu istismar edilerek katledildi. Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşında cinsel istismara maruz kalan küçük bir çocuğun yarım kalan gülüşünü unutamamışken, onun yarasını saramamışken şimdi de Ecrin’in cansız bedenine tabut arıyoruz.  Bu ülkede adalet arıyoruz, özgürlük arıyoruz, eşitlik arıyoruz. Bir tek suçlu aramıyoruz. Çünkü suçluları biliyoruz" dedi.
 
"Çocuk istismarı neden arttı" diye soranlara, "İstismarcıları idam edelim" diyenlere seslenen Aktaş, "Suçluyu ve çözümü çok uzaklarda aramayın. Suçlu bu ülkeyi yönetenler" diye konuştu.
 
AKP-MHP ittifakının Çocuk İstismarını Önleme Komisyonu kurulması önergesini red etmesini ve Ensar Vakfı’nı hatırlatan Aktaş, "Zümrüt Apartmanı denilen müsveddede çocuk istismarını öven yazar, o yazarın kitabını basan yayın evi, kitaba toplatma çıkarmayan basın savcılığı, istismarcıları karakolun arka kapısından salıveren polis, tahrik indirimi uygulayan hakim ,dokuz yaşındaki çocuğunu istismar ettikten sonra imama giderek olayın üstünü örtmeye çalışan baba ve imam… Hepsi aynı suçun ortağı. Şimdi biz nerede kimden adalet bekleyelim. Hepsi Ecrin bebeklerin katili" diye belirtti.
 
'ECRİN'İN KATİLİ AKP'
 
"Çocuk istismarını görmezden gelip sokağa kamera koymayı vaad eden siyasetçilerden bıktık, erkek ahlakınızdan, erkek adaletinizden, çocuktan bile kabaran şehvetinizden, bunu aklayan siyasetinizden bıktık" diyen Aktaş, Ecrin’in katilinin sadece bir erkek değil, erkek egemen sistemin ta kendisi olduğunu ifade etti. 
 
İdam tartışmalarına değinen Aktaş, idamın çocuk istismarını önlemeyeceğini ve kadına yönelik şiddetin ve çocuğa karşı işlenmiş suçların daha fazla aklanmasının zemini olacağını söyledi. "Bu nedenle yasanızı, tasanızı, polisinizi, yargınızı, yandaş yazarını, şehvetinizi, müftünüzü çürümüş neyiniz varsa alıp gidin ve çekin erkekliğinizi çocukların üstünden" dedi.
 
'SUSMAYALIM, ÖRGÜTLENELİM'
 
Aktaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Buradan tüm kadınlara çağrı yapıyoruz. Çocuklarınızı erkek egemen sistemin ve AKP’nin çocuk düşmanı politikalarından korumanın yolu itiraz etmekten, mücadele etmekten ve örgütlenmekten geçiyor. Sustuğumuz her dakika bir Ecrin bebek daha istismar ediliyor ve katlediliyor. Sustuğumuz, itiraz etmediğimiz her dakika çocuklarımız biraz daha fazla tehlikenin içine itiliyor. Bu nedenle susmayalım, korkmayalım ve haykıralım: AKP elini çocuklarımızdan çek!"
 
"Kadın adaleti, ancak kadınların mücadelesi ile sağlanabilir. Biz mücadele edersek, yan yana durursak ve sesimizi birlikte büyütürsek çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz. Erkek adalet ne Ecrin’in katilini cezalandıracak ne başka Ecrinlerin yaşadığını önleyecek ne de gözaltına aldığı Zümrüt Apartmanı kitabının yazarını tutuklayacak. Bu düzende çocukların oyun oynama, yaşama ve çocuk olma özgürlüğü yoksa, istismarcı erkekler dışarda özgürce dolaşabiliyorsa yapmamız gereken bellidir: Örgütlenmeli, öz gücümüze güvenmeli ve kadın dayanışmasından güç almalı ve susmamalıyız."
 
Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan kadınlar, sloganlarla eylemi bitirdi.