20 Nisan 2024 Cumartesi

AKP destekli Suriyeli çeteler Azerbaycan'a mı gönderiliyor?

Türkiye'nin Ermenistan ile devam eden gerilim nedeniyle Azerbaycan'a Suriyeli çeteleri göndermeye hazırlandığı öne sürüldü.

Saray-AKP iktidarının İhvancı hükümete destek için Libya'ya gönderdiği Suriyeli çeteleri bu kez de Azerbaycan için seferber ettiği öne sürüldü.

Sendika.org'un haberine göre Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen Step Haber Ajansı'na konuşan AKP destekli gruplardan askeri bir kaynak, MİT'in Azerbaycan'a gönderilmek üzere aylık 2 bin dolardan üç aylık sözleşmelerle asker alımına başladığını söyledi. Ancak maaşların Türkiye Merkez Bankası'nın belirlediği kur üzerinden TL olarak ödeneceğini belirten askeri kaynak "Bu, MİT'in kur farkını çalma yöntemi" ifadesini kullandı.

Kaynak, ilk olarak Sultan Murat Tümeni, Hamza Tümeni, Feylak'uş Şam'dan 1500 Suriyeli paralı askerin hazır olduğunu ancak bu unsurların görevlerinin netlik kazanmadığını söyledi.

Muhaliflere yakınlığıyla bilinen "all4Syria" haber sitesi de 1000 Suriyeli çetenin 23 Eylül Azerbaycan'a gideceğini ve militanların üç aylığına 1800 dolar maaş alacağını öne sürdü.

"all4Syria" haber sitesinin direktörü Eymen Abdülnur, Azerbaycan'a gidecek birine ait olduğu öne sürülen ses kaydını yayımladı.

Suriyeli gazeteci Halid İskef, Azerbaycan'a gönderilecek AKP destekli çetenin Suriye'nin kuzeyindeki Hawar Kilis üzerinden Türkiye sevk edildiğini öne sürerek bir video paylaştı.

KARŞI ÇIKANLAR VAR
İskef ayrıca, AKP destekli "Suriye Milli Ordusu"na bağlı "Üçüncü Kolordu" tarafından hazırlandığı belirtilen bir bildiriyi paylaştı.

Bildiriye göre, Şam Cephesi ve Sukur'uş Şam'ın başını çektiği "Üçüncü Kolordu", Azerbaycan'a militan göndermeyi reddediyor ve bünyesindeki militanlara Libya ve Azerbaycan'da savaşmak için iletişim kuran ve bunu koordine edenlere ağır cezalar verileceğini belirtiyor.

NE OLMUŞTU?
12 Temmuz'da Ermenistan ordusu, sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları eşliğinde saldırı girişiminde bulunmuş, Azerbaycan ordusunun karşılık vermesi üzerine kayıp vererek geri çekilmişti.

Çatışmada, Azerbaycan ordusundan biri üsteğmen dört asker hayatını kaybetmiş, dört asker yaralanmıştı. Sonraki günlerde de devam eden çatışmalarda, Azerbaycan ordusundan biri tümgeneral olmak üzere yedi asker hayatını kaybetmişti.

Taraflar çatışmalardan dolayı birbirini suçlamış, 14 Temmuz'da konuya ilişkin açıklama yapan Tayyip Erdoğan da "Türkiye Azerbaycan'ın hakkına, hukukuna, topraklarına yönelik her türlü saldırının karşısında yer almakta asla tereddüt göstermeyecektir" demişti.

İlerleyen günlerde Türkiye'nin Azerbaycan'a ÖSO elemanlarının konuşlandırdığı yönünde iddialar gündeme gelmiş, Türkiyeli ve Azerbaycanlı yetkililer ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Bu yalanlamaya karşın Ermenistan'la yaşanan gerilim nedeniyle iki ülke arasındaki üst düzey temasların sıklaşması dikkat çekiyor.

31 Temmuz'da Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüşmüş, 11 Ağustos'ta ise Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov Ankara'ya gelerek Erdoğan'la görüşmüştü.