24 Nisan 2024 Çarşamba

Akdeniz dünyadaki en hızlı ısınan denizi haline geldi

WWF'nin hazırladığı rapor Akdeniz'in dünyadaki en hızlı ısınan deniz haline geldiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre gelecek yıllarda da devam edecek bu artışla 2100'de deniz seviyesinin bir metreden fazla yükseleceği ve bölge nüfusunun üçte birinin bu durumdan etkileneceği tahmin edildi. 

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) hazırladığı rapor Akdeniz'in dünyadaki en hızlı ısınan deniz haline geldiğini ortaya koydu.

WWF'nin İklim Değişikliğinin Akdeniz'deki Etkileri başlıklı raporu sıcaklık artışının havza genelindeki sonuçlarını gözler önüne serdi. Gelecek yıllarda da devam edecek bu artışla, 2100'e gelindiğinde "deniz seviyesinin bir metreden fazla yükseleceği ve bölge nüfusunun üçte birinin bu durumdan etkileneceği" tahmin edildi.

Raporda ısınan deniz gerçeğine karşı acil alınması gereken önlemler de sıralandı.

İklim değişikliğinin Akdeniz'in en önemli deniz ekosistemlerinden bazıları üzerindeki geri döndürülemez etkilerini ortaya koyan rapor, bu durumun balıkçılık ve turizm gibi sektörleri ve deniz ürünleriyle ilgili tüketim alışkanlıklarımızı değiştiren sonuçlarını da gösterdi.

YEREL TÜRLERİN POPÜLASYONUNDA YÜZDE 40 AZALMA VAR
Denizin tropikalleşmesi ve artan sıcaklıklar nedeniyle yerel türlerin yok olacağına dikkat çekilen raporda, "126'sı balık türü olmak üzere yaklaşık 1000 yeni istilacı tür Akdeniz'e giriş yaptı ve bazı bölgelerde yerel türlerin popülasyonlarında yüzde 40'a varan azalmaya neden oldu. Havza içinde de balık türleri güneydeki Afrika kıyılarından, ısınan kuzey sularına doğru hareket ediyor. Bugün artık neredeyse 1000 yabancı tür Akdeniz'in ısınan sularına göç ederek yerel türlerin yerini almış durumda" tespitlerine yer verildi.

DENİZANALARI İSTİLA ETTİ
Denizanalarının sayısındaki artış ve aşırı avlanma baskısıyla doğal avcıların çoğunun yok olduğu havza genelinde, besin zincirlerinin  olumsuz etkilendiği belirtilirken, "Güney sularında denizanası istilaları artık her yıl meydana geliyor ve daha uzun sürüyor. Denizanaları balık larvalarını avlayıp diğer ticari türler ile besin yarışına girerken, balıkçılar balıktan çok denizanası yakalıyor" denildi.

MERCAN TÜRLERİ YOK OLUYOR
Posidonia çayırlarının Akdeniz ülkelerinin neden olduğu karbon emisyonlarının yüzde 11 ila yüzde 42'sini depoladığına yer verilen raporda, "Posidonia çayırları ısınan sular ve yükselen deniz seviyesi tehdidiyle karşı karşıya. Bu biyoçeşitliliği ve mavi karbonu da son derece olumsuz etkiliyor. Gorgonların yüzde 30'u 2018'de İtalya'da meydana gelen tek bir fırtınada yok oldu. Akdeniz ekosistemlerinde önemli işlevler üstlenen mercan türleri aşırı hava olayları nedeniyle yok oluyor. Bu patojenin yayılmasına ısınmanın ve tuzluluk seviyesindeki artışın neden olduğu düşünülüyor" ifadeleri kullanıldı.