19 Mayıs 2024 Pazar

Akdeniz Belediyesi kadın işçileri: 8 Mart yürüyüşüne katıldığımız için işten atıldık

Akdeniz Belediyesi'nden haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan dört kadın işçi hakları ve işlerini kazanmak için mücadele ediyor. Seslerinin duyulması ve dayanışma çağrısı yapan kadınlar Akdeniz Belediyesi'nin, Kürt ve Alevi kimliği olanlara, kendileri gibi düşünmeyenlere baskı yaptığının altını çizdi.

İktidarın işçi düşmanı politikaları sürüyor. Pandemide işçileri açlık ve işsizlik tehdit eden iktidar, işten çıkarmaları yasaklasa da yasak kapsamı dışında bırakılan Kod-29 ile işçi kıyımı devam ediyor.

AKP'li Akdeniz Belediyesi'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde düzenlenen Gece Yürüyüşü'ne katılan Şükran Tamir, Fatma Kılıç ve Berivan Akın Kod-29 gerekçesiyle, Şehriban Kuran ise HDP'li olduğu için işten çıkarıldı.

ETHA'ya konuşan kadın işçiler haksız ve hukuksuz işten çıkarılmalara karşı mücadele ediyor. Kadın işçiler eylem ve etkinliklere başlayacaklarını duyururken, dayanışma çağrısı yaptı.

KURAN: KÜRT VE ALEVİ KİMLİĞİM VE ONLAR GİBİ DÜŞÜNMEDİĞİMDEN İŞTEN ÇIKARILDIM
HDP'li Akdeniz belediyesi kayyum ile gasp edildikten sonra çalışanların sürekli yerleri değiştirildi, HDP'li çalışanların çıkışı verildi, mobbinge maruz kaldı. İşten çıkarılan Şehriban Kuran, "Daha sonra yapılan seçimleri AKP kazandı. Bu iki yıl da sürekli mobbingle, baskıyla karşılaştık. Özellikle onlar gibi düşünmediğimiz, biat etmediğimiz için çok ciddi anlamda baskıya maruz kaldık" dedi. 

İşten çıkarılmadan 3 hafta önce koronavirüs nedeniyle raporlu olduğunu söyleyen Kuran, "Şirket müdürü beni arayarak yerimin değiştirildiğini söyledi. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'ne çalışıyordum ve Pazartesi işe gittiğimde Çevre Koruma Müdürlüğü'nde çalışacağım söylendi. Oraya gittiğimde süpürge/temizlikte görevlendirildiğimi öğrendim. Emek boyutu kutsaldır, ancak iş kolum temizlik değil bu nedenle kabul etmedim. Tutanak tutacaklarını söylediler ve iki hafta boyunca tutuldu. Yönetimle hiçbir görüşme talebim de kabul edilmedi ve bir gerekçe de sunulmadı" dedi.

İki hafta sonar şirket müdürlüğü tarafından arandığını ve işten çıkarıldığını öğrendiğini aktaran Kuran, "Benim 20 yıldır emeğim var belediyede. Kürt ve Alevi kimliğimden, onlar gibi düşünmediğimden kaynaklı çıkardılar işten" ifadelerini kullandı. 

TAMİR: 8 MART'A KATILDIK, KOD-29 BAHANESİYLE İŞTEN ÇIKARILDIK
Şükran Tamir ise 2018 yılında OHAL KHK'sıyla haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarıldı ancak yürüttüğü mücadele sonucunda 27 ay sonra işine geri döndü. Fakat bu kez de Kod-29 hukuksuzluğuna maruz kaldı. 21 Haziran'da daha önce çalıştığı biriminde çalışmaya başladığında ancak vasıfsız şekilde çalıştırıldığının altını çizen Tamir, sürekli yer değişikliğine ve mobbinge uğradığını kaydetti. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin düzenlenen etkinliğe katıldıktan iki gün sonra tekrar çıkarılan bir görevlendirilme olduğunu belirten Tamir, "Esasa aykırı olduğunu dile getirerek itiraz ettik. Bizi muhatap almadılar. Belediye Başkanıyla görüştürmediler. Ama 8 Mart'a gittiğimiz için işten çıkarıldığımız öğrendik. 31 Mart'ta, Kod-29 ile çıkarıldık" diye konuştu. 

Akdeniz Belediyesi'nde özellikle Kürt işçilerin ciddi baskıya maruz kaldığına dikkat çeken Tamir, "Bizim emeğe karşı saygımız sonsuz, sokakta temizliği küçümsediğimizden kabul etmeme gibi bir durum söz konusu değil. Ben 9 yıldır peyzaj teknikeriyim benim alanım bu o yüzden kabul etmedim görevlendirmeyi" ifadelerini kullandı.

KILIÇ: 'DOĞURURKEN BELEDİYEYE Mİ SORDUN, OTUR EVİNDE BAK' DEDİLER
Fatma Kılıç ise hem Kod-29 ile işten çıkarıldı hem de cinsiyetçiliğe maruz kaldı. Doğum izninde olduğu için 1 Mart'ta göreve başladığını ve 8 Mart'ta da idari izne ayrıldığını dile getiren Kılıç, Feminist Gece Yürüyüşü'ne katıldıktan sonra biriminin değiştirildiğini vurguladı. "Benim 7 aylık bebeğim var, 6 buçukta bebeğimi bırakıp işe gidemeyeceğimi, 5 buçukta bebeğime bakacak bir bakıcı bulamayacağımı söyledim, kabul etmedim" diyen Kılıç'a, Akdeniz Belediyesi Personel Anonim Şirket Müdürü Süleyman Tuncil'in "Belediyeye mi sordun çocuk doğururken, doğurmasaydın, madem doğurdun otur evinde çocuğuna bak" dediğini aktardı.

Tartışmadan sonra Kod-29 ile işten çıkarıldıklarının altını çizen Kılıç, "Biz süpürgeye çıkmadık çalışanların odalarında bekledik. Yerimiz ve belli bir odamız yoktu. Bulunduğumuz odalardan birine Süleyman Tuncil geldi ve bizi dışarı çıkardı. 'Bir daha bu odalara girmeyecekseniz, koridorda bekleyeceksiniz' dedi, daha sona odaları tek tek dolaşarak bizi içeri almamaları için tehdit etti. Ben bir hafta koridorda bebeğimle bekledim" diye konuştu. 

AKIN: 'ÜÇÜNÜZ ÜZERİNDEN YUKARIDAN TALİMAT VAR' DENİLDİ
Berivan Akın ise, "Ben 8 Mart günü sosyal medyamdan Feminist Gece Yürüyüşü'nün duyurusunu yaptım ve yürüyüşe katıldım, fotoğraf paylaştım. Bir gün sonra bizim görevlendirmemiz çıktı. Bana müdürüm; 'yukarıdan direkt talimat geldi üçünüz üzerinden, üst yazıda temizlik/süpürge' yazdığını. Kabul etmedim. Bu yüzden tutanak tuttular."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI 
Haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan Şehriban Kura, Şükran Pamir, Fatma Kılıç ve Berivan Akın işlerine geri dönmek için adalet mücadelesi yürüteceklerini kaydetti. Öte yandan eylem ve etkinliklerle direneceklerini de dile getiren işçi kadınlar, dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.