9 Mayıs 2024 Perşembe

AKD: Faşizmle, ırkçılıkla, işgal ve ilhakla yaşamaya hayır

Irkçılık, cinsiyetçilik ve faşizmin dayatıldığı yaşamı reddettiklerini kaydeden Avrupa Kadın Dayanışması, "Öfkemizi ve isyanımızı büyütüyoruz" dedi.

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) pandemi ile birlikte artan ırkçılık ve faşizme karşı yaptığı açıklamada, cinsiyetçi ve ırkçı sistemi kabul etmediklerini kaydetti.

Erkek egemen sistemin ırkçı, cinsiyetçi ideolojiyle kendinden olmayanı yok etmek istediği kaydedilen açıklamada, ırkçılık ve cinsiyetçiliğin ortak pratiğinin farklı olanı asimile ya da yok etmek üzerine olduğu kaydedildi. Özgürlüğünü isteyenlerin egemen olana biat etmediği için devlet şiddetine maruz kaldığı belirtilen açıklamada, "Tüm kimliklere, renklere, inançlara kısaca farklılıklara eşit mesafe ve saygı yasal haktır. Buna karşı olan, onu reddeden egemen akıl, katletmeye devam ediyor" denildi.

Açıklamada, "Amerika'da pandemi yasaklarını protesto eden halka saldırıp George'yi katleden zihniyet ile K. Kürdistanı'nda sokakta üstü çıplak koşan Kürt gencini veya eve ekmek götürmek için çalışan mülteci genci vuran, Ankara'nın orta yerinde Kürtçe müzik dinlediği için Barış'ı kalbinden bıçaklayan zihniyetler aynı noktadan beslenmektedirler. Sömürü ve baskı sistemine, onun temel taşlarından olan patriarkaya karşı durdukları için Feminist yazar Gülfer Akkaya, sanatçı Pınar Aydınlar gibi sanatçı ve yazarlara cinsiyetçi, saldırgan ölüm tehditleri gönderenlerle, Almanya'da kadınlara yönelik taciz ve tecavüzlerin, mülteci veya göçmen erkekler tarafından yapıldığını lanse ederek, göçmen karşıtı politikalarla kendini var etmeye çalışan AFD zihniyeti veya Efrin'de Kürt kadınlarını esir alarak baskı altında tutan Türk askeri; aynı ırkçı, cinsiyetçi ideolojiden beslenmektedir. Hangi coğrafyada olursa olsun, egemenlerin ırkçı – cinsiyetçi politikalarının hedefi; biat eden, boyun eğen tek tip insan topluluğu yaratmaktır" ifadeleri yer aldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Katledilen kadınlar biziz, bizim kız kardeşlerimiz. Bu nedenle öfkeliyiz. Tehdit edilen sanatçıların, evleri işaretlenen Alevilerin, 'iş kazalarında' katledilen işçilerin yakınlarının, en vahşi yöntemlerle katledilen LGBTİ+'ların öfkesi bizim de öfkemiz. Patriyarkal kapitalist sitemin nefesini kesmek için, öfkemizi ve isyanımızı büyütüyoruz."