4 Mayıs 2024 Cumartesi

Akbelen'den Pakdemirli'ye: Kesimi derhal durdurun

Akbelen ormanındaki hukuk dışı kesimin, yaşam savunucuları tarafından durdurulduğu, ancak bu görevin öncelikli olarak Bakanlıkta olduğunu vurgulayan direnişçiler, Pakdemirli'ye ağaç kesiminin durdurulması için çağrı yaptı. 

Akbelen ormanında İkizköylülerin hem linyit madeni için ağaçların katledilmesine hem de orman yangını tehdidine karşı nöbetleri sürüyor.

Ağaç katliamının son bulması için ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bir çağrı yazısı kaleme alındı. Başta bazı ekoloji örgütlerinin imzaladığı metinde, "Akbelen Ormanı'ndaki kesimi derhal durdurun, hukuk dışı kesim yapanlar hakkında gereken işlemleri derhal yerine getirin" denildi.

Metinde, dava süreciyle ilgili bilgi verildi ve davada bugüne kadar yürütmeyi durdurma konusunda karar verilemediğinin hatırlatıldığı açıklamada, Türkiye'de bir süredir devam eden orman yangınlarında bir tek ağacın dahi kesilmediği belirtildi. 

Bölgenin orman varlığının önemli bir bölümünün yangın nedeniyle yok olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.nin çalışanlarının ağaç kesimine başladığı kaydedildi. Akbelen ormanındaki hukuk dışı kesimin, yaşam savunucuları tarafından durdurulduğu, ancak bu görevin öncelikli olarak Bakanlıkta olduğu vurgulandı ve Bakana ormandaki kesimin derhal durdurulması için şu çağrı yapıldı: "Diğer yandan yaşanan orman yangınlarından sonra, Akbelen ormanı için tarafınızdan verilen 28 Kasım 2020 tarihli izin ile birlikte orman alanlarını daraltan ya da yok eden bütün ruhsat ve idari izinlerin geçerliliği kalmamıştır, bunların yeniden gözden geçirilmesi ve geri alınması yaşama hakkının korunmasının gereğidir.

Sayın Bakan; sağlıklı yaşamın güvencesi ve müşterek varlıklarımızdan olan Akbelen Ormanı'ndaki kesimi derhal durdurun, hukuk dışı kesim yapanlar hakkında gereken işlemleri derhal yerine getirin, son koşullara göre, 28 Kasım 2020 tarihinde verdiğiniz izni geri alın."