3 Mayıs 2024 Cuma

Akbelen'de keşfi yöneten hakim Yüksel hakkında soruşturma istemi

Akbelen'de keşif heyeti hakiminin yaptığı hukuksuzluklara ilişkin açıklama yapan İkizdere KARDOK Derneği avukatlarından Atal, kendini halkın ve hukukun üstünde gören keşfi yöneten Hakim Murat Yüksel hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetti. 

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye kömür madeni işletmesi için verilen iznin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada bilirkişi keşfinde çok sayıda hukuksuzluk yaşandı. 

"Orman kesim izni iptal" davası için yapılacak keşfe ilişkin, keşif heyeti buluşma noktasına gelmedi. İkizköy KARDOK Derneği avukatları heyeti buldu ancak bu kez de keşfi yöneten Hakim Murat Yüksel uzun süre davacı avukatları dışında kimseyi keşfe dahil etmedi. 

Uzun süren tartışmalar sonucu Muğla, İzmir ve Adana Barolarından gözlemci avukatlar dahil olabildi. Öte yandan Hakim Yüksel, alanın tamamen görünebileceği seyir noktasına kendini götürmek isteyen davacı avukatlara hakaret etti. 

'KEŞİF HAKİMİ, ŞİRKET AVUKATININ USULSÜZLÜKLERİNE GÖZ YUMDU'
İkizköy KARDOK Derneği Avukat İsmail Atal, Hakim Yüksel'in hukuksuz tutumuna ilişkin açıklama yaptı. Yüksel'in yönettiği ve maden sahası , Akbelen ormanı ve Karadam köyü olmak üzere 3 ana bölümde yapılan keşif esnasında; termik santral avukatının usulsüzlüklerine göz yumduğunu kaydetti. 

İtiraz ettikleri takdirde Yüksel'in kendilerine, "ruh hastası" ve "şov yapmayın" gibi ifadelerle görevi kötüye kullanma ve hakaret suçlarını işlediğini en nihayetinde de yargı görevini kasıtlı olarak yapmadığını ve bunun üzerine de reddi hakim yoluna gittiklerinin altının çizen Atal, "Hakim Murat Yüksel aynı zamanda İkizköylülerin de adalete olan güvenini sarsan tavır ve uygulamalarıyla hakimlik mesleğine de zarar vermiştir" diye konuştu. 

'HAKİMLİK, KENDİNİ HALKIN VE HUKUKUN ÜSTÜNDE GÖRÜYOR'
Son yıllarda kendini halkın ve hukukun üstünde gören hakimlik uygulamalarıyla sıkça karşılaştıklarını söyleyen Atal, şöyle devam etti: "Hakimlik savcılık sınavında yazılı sınav barajının 70'den 50'ye düşürülmesi, avukatlıktan  hakimliğe geçişte  objektif ölçütlerin kullanılmaması, hukuk fakültesi sayısında kontrolsüz bir artış olması, hakimlikte derece -sınıf yönteminin kaldırılarak mesleğin başındaki tecrübesiz-liyakatsiz hakimlerin büyük kentlerde ve önemli mahkemelerde görevlendirilmeleri ve de en önemlisi Adalet Bakanlığının denetiminde-kontrolünde olan bir Hakimler Savcılar Kuruluyla yargının bağımsızlığını yitirmesi sonucunda;

'HAKİM HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMALI'
Adalet Bakanlığı Akbelen davası keşfindeki gibi skandallarla sık sık karşılaşacak ve Türkiye 'adil yargılanma hakkı ihlalleri'nden dolayı tazminat ödemek zorunda kalacak gibi gözükmektedir. 

Akbelen keşfinde yaşadığımız üzücü ve halkın adalete olan güvenini sarsıcı olayların bir daha yaşanmaması için Adalet Bakanlığının ilgili hakim hakkında derhal soruşturma başlatılması gerekmektedir."