19 Mayıs 2024 Pazar

Akbelen'de direniş sürüyor: 'Arsanı ya sat ya kamulaşır' tehdidi

Akbelen Ormanı'nın katledilmesine karış direniş sürerken YK Enerji, bölgede yaşamayan arsa sahiplerine, arsalarını satmaları aksi takdirde kamulaştırmaya gidileceği yönünde tehdit etti. 

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi'nde Akbelen Ormanları kömür madeni için katledilmesin diye köylülerin direnişi sürüyor. 

YK Enerji A.Ş. maden açık ocak işletme izni için Orman Genel Müdürlüğü'ne müracaat ederek izin almış, karara karşı çıkan köylüler iznin iptal edilmesi için aylarca eylem yapmış ve dava açmıştı. Yakın zamanda mahkeme kararı beklenmeden bölgede ağaç kesimi yeniden başlamış, yüze yakın ağacın kesildiğini gören köylüler kesimi durdurmuş ve nöbete başlamıştı. 

Köylülerin direnişi ve dayanışma sürerken, YK. Enerji de farklı yollardan direnişi kırmaya çalışıyor. 2019 yılından bu yana köylülerin arazilerini satın almaya çalışan, satılmadığı takdirde kamulaştırmaya gidileceği yönünde tehdit eden şirket, İkizköy'de arazisi bulunan ancak köyde yaşamayan arsa sahibini kamulaştırmayla tehdit etti. 

'YA SATARSINIZ YA KAMULAŞTIRILIR' TEHDİDİ
ETHA'ya bilgi veren Deniz Gümüşel, köylülerin bir araya gelmesinin temel unsurunun 2019 yılından bu yana kamulaştırma tehdidi olduğunu hatırlattı. Gümüşel, "Bütün köyün arazi sahiplerini, 'Arazinizde kömür madeni açmak için YK Enerji olarak satın almak istiyoruz, aksi takdirde kamulaştırmaya gidilecek' diye ihtarname verildi. Köylüler de buna karşı bir araya geldi" dedi. 

Şirketin köyden kimseyi arsayı satmaya ikna edememesi üzerine farklı yöntemler denediğine dikkat çeken Gümüşel, "Akbelen Ormanı'nın maden için kesilmesi gündeme geldi. Şirket ne yapıyor, köyden kimse pazarlığa oturmayınca, dönem dönem arsa sahiplerine yeniden bu kağıtları göndermeye başladı. Şubat ayından itibaren tekrar yazı göndermeye başladı. En son Haziran ayında, bazı arazi sahiplerine yazı gitti; 26 Temmuz'da YK Enerji olarak toplantı yapalım, arazinizi satın almak üzere pazarlık yapacağız. Kabul etmezseniz kamulaştırmaya gideceğiz' diye" ifadelerini kullandı. 

İKİZKÖY'DE YAŞAMAYAN ARSA SAHİBİNE İHTARNAME GÖNDERİLDİ
Son olarak köyün dışında yaşayan bir arsa sahibinin kamulaştırma üzerinden tehdit edildiğinin altını çizen Gümüşel, "İkizköylü olmayan ama 7-8 dönümlük arazisi olan bir kişiye yazı gönderilmiş. Onlar da görüşmeye gitmiş şirketle. Zeytinli ise 15 bin, zeytinsizse 14 bin lira para teklif etmişler. Arkadaşların arazilerinin satılık olmadığını söylemeleri üzerine bu kez de kamulaştırmayla tehdit etmişler. Bizimle görüştüler biz onlara, direneceğimizi arsalarımızı satmayacağımız söyledik. Bu arkadaşlar da bizimle direnişe katıldı" dedi. 

Gümüşel, direnişi sürdüreceklerini kaydetti.