6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Akbelen Ormanı'nı vermeyeceğiz'

Akbelen Ormanı'nın ranta açılmasına dair açılan dava devam ederken, OGM yetkilileri hakkında Milas Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Muğla-İkizköy halkı, Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Akbelen Ormanı'nda kesim yapılmaması için mücadele ediyor. İkizköylüler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayıyla 740 dönem ormanda YK Enerji A.Ş,'ye "maden açık işletme" izni verilmesine, bölgede bulunan çevre örgütleri, orman genel müdürü ve genel müdür yardımcıları hakkında Milas Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Davanın gönüllü avukatlığını üstlenen İsmail Hakkı Atal, "Çalışmalarla termik santraller gibi sanayi tesislerinden ve maden ocaklarından atmosfere salınan partikül maddelerin, yani tozların üstlerine yapışan virüsü kilometrelerce uzağa taşıyarak hastalığın yaygınlaşmasına neden oldukları ispatlandı. Örneğin, Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkeler arasındaki İtalya'daki ölüm verileri, ülkenin endüstrileşmiş, havası kirli kuzeyinde Covid-19 ölüm oranı yüzde 12 iken, İtalya'nın geri kalanında yüzde 4,5 olduğu ortaya çıktı" dedi.

Atal, Akbelen Ormanı'nda maden izni verilmesi hususunda, açılan davaya bilimsel delil sunduklarını belirtti.