2 Mayıs 2024 Perşembe

Akbelen direnişi sonuç verdi: Ağaç kesimi askıya alındı

YK Enerji'nin maden işletmesi için Akbelen Ormanları'nın kesilmesine ilişkin izin İkizköy halkının direnişi sonucu ağaç kesimi askıya alındı. Yaşam savunucuları, bakanlığa kanunlara uyma çağrısında bulundu.

Yeniköy-Kemerköy (YK) Enerji Şirketine kömür madeni işletmesi için Orman İşletme İl Müdürlüğü tarafından Akbelen Ormanları'nda açık maden işletmesi için ağaç kesimine ilişkin verilen izin askıya alındı.

Avukat Arif Ali Cangı'nın 118 ekoloji ve kitle örgütünün imzaladığı dilekçeyi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sunmasının ardından verilen cevapta, maden izninin iptal edildiği belirtildi.

TARIM BAKANINA KANUNLARA UY ÇAĞRISI
Akbelen Ormanları'nda açık maden işletmesi için ağaç kesimine verilen iznin iptali için Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Koruma Derneği (KARDOK) ve İkizköy halkının açtığı davada Muğla 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi 11 Ağustos 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Orman Genel Müdürlüğü, mahkeme kararından 1,5 ay sonra ağaç kesiminin askıya alınması kararı alırken, 17 Temmuz tarihinde yapılan ağaç kesiminin kananu aykırı olmadığını savundu.

İkizköy halkı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yürütmeyi durdurma başvurusunun ardından gerçekleştirilen ağaç kesiminde 'suç unsuru bulunmadığı' şeklinde ifadeye tepki gösterdi. Açıklamada, "Orman Kanunu Madde 14'e göre devlet ormanlarında bırakın ağaç kesmeyi dal koparmak bile yasaktır" diyerek bakanlığı Orman Kanunu'nu uygulamaya çağırdı.