28 Mart 2024 Perşembe

Akarsel'in cenazesi kadınların omuzlarında Hewlêr'e uğurlandı

Katledilen Nagihan Akarsel'in cenazesi Hewlêr'de hukuki işlemler tamamlandıktan sonra uçakla önce Ankara'ya, ardından da doğum yeri olan Konya'ya gönderilecek.

Jineolojî Dergisi Editörü ve Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel'in cenazesi Süleymaniye'de gerçekleştirilen bir törenin ardından Türkiye'ye uğurlandı. Süleymaniye'nin Bextiyarı Mahallesi'nde 4 Ekim'de düzenlenen silahlı saldırı sonucunda Jineolojî Dergisi Editörü ve Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel şehit düştü.

Akarsel'in cenaze töreni, çok sayıda kişinin katılımıyla Süleymaniye'deki Ecê Xanim Salonu'nda gerçekleştirildi.

Törende konuşan Jineolojî Akademisi üyesi Necibe Qeredaxî, "Bugün Nagihan'a sıkılan kurşun yarın size ve ailenize sıkılacak. Kürdistan Bölgesi'nde kimse kendini kandırmasın. ‘Ben siyasetçi değilim, ben sözümü tutacağım' demesin" dedi.

Ayrıca Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê (Kürdistan Ulusal Kongresi-KNK) Kadın Komitesi'nin mesajı Perwa Ali tarafından okundu. Mesajda, "Irak Hükümet, Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve ilgili tarafların bu dosyaya ilişkin Türkiye'ye taviz vermemesini talep ediyoruz" denildi.

Kürdistan Kadınlar Birliği Üyesi Seywan Rostem de şunları ifade etti: "Kadınların çalışmalarını Nagihan'ı katlederek bitiremezsiniz. Bu tür cinayetler devrimi, hak ve özgürlük mücadelesini daha da büyütmemize neden olacaktır."

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da törende bir konuşma yaparak, "Nagihan yoldaşımız Güney Kürdistan'da katledilen ilk kişi değil. Biz buradan Güney Kürdistan yetkililerine, Süleymaniye ve Güney Kürdistan'a bu cinayetler sebebiyle gelmek istemediğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Bu nedenle bu terör saldırılarının faillerinin ortaya çıkarılması ve yeni saldırıların önüne geçilmesi gerekmektedir" dedi.

Ardından Rêxistina Jinên Azad a Kurdistanê'nin (Kürdistan Özgür Kadın Örgütü-RJAK) mesajı Banu Halepçeyi tarafından okundu. Mesajda Nagihan Akarsel'in projesinin başarıya ulaşması için çalışılması gerektiği belirtildi.

Konuşmaların ardından cenaze Hewlêr'e götürülmek üzere yola çıktı. Nagihan Akarsel'in cenazesi Hewlêr'de hukuki işlemler tamamlandıktan sonra uçakla önce Ankara'ya, ardından da doğum yeri olan Konya'ya gönderilecek.