29 Mart 2024 Cuma

Ajansımız hakkında soruşturma başlatıldı

Ajansımız hakkında mali denetim başlatan maliye müfettişleri ihbarcılığa soyundu. Mali denetim sırasında ETHA sitesinde "örgüt propagandası" yapıldığını tespit ettiklerini öne süren maliye müfettişlerinin ihbarı üzerine ajansımız hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında ifade veren Gayıp ve Acettin, ajans olarak ülke ve dünya gündemini ilgilendiren her konuda haber yaptıklarını söyleyerek, bunun örgüt propagandası değil habercilik olduğunun altını çizdi.

Ajansımıza yönelik saldırılar sürüyor. ETHA emekçilerine yönelik gözaltı, tutuklama, sistematik soruşturmaların yanı sıra, sosyal medya hesaplarımız ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) sitemizin sistematik olarak kapatılmasına, maliye müfettişlerinin ihbarcılığıyla soruşturma eklendi.

Ajansımız hakkında mali denetim başlatan maliye müfettişlerinin "örgüt propagandası", "cumhurbaşkanına hakaret", "hükümeti aşağılama" ihbarı üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmaya gerekçe olarak işgal saldırılarına ilişkin haberler, örgütlerin açıklamaları ve devrim şehitlerine ilişkin haberler gösterildi. Savcılık, MLKP, PKK/KCK, TKP/ML, DKP/BÖG, PYD'nin aralarında bulunduğu örgütlerin propagandasını yaptığımızı iddia etti.

Ajansımızın etha1.com isimli sitemizin kapanmasının ardından etha49.com adresine kadar yayın hayatına devam etmesi, Facebook ve Twitter hesaplarımızın mahkeme kararıyla kapatılması da gerekçeler arasında yer aldı.

Savcılık talimatıyla ajansımızın ortakları Pınar Gayıp ve Mehmet Acettin, Vatan Caddesinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde ifade verdi. Gayıp ve Acettin, ETHA'nın 2010 yılında tüm yasal prosedürleri yerine getirerek kurulduğunu hatırlattı. Gayıp ve Acettin, "ETHA bir haber ajansıdır, yayın politikası doğrultusunda, legal, illegal örgütler; demokratik kitle örgütlerinin açıklamalarını, yapılan eylemleri haberleştirir. Bu haberleri yayınlamak örgüt propagandası değil" dedi.

Aynı zamanda devlet kurumlarının, hükümet sözcülerinin, siyasi partilerin de haberlerine yer verdiklerini belirten Gayıp ve Acettin, "Bir haber sitesinin kişinin ağzından çıkanı olduğu gibi yazmak yerine yorumlayarak verme hakkı da vardır. Bu da örgüt propagandası değil haber-yorum dediğimiz haberciliktir. Ajansımıza defalarca mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi. Aynı zamanda sosyal medyada 'trol' hesapların şikayeti nedeniyle sosyal medya hesaplarımız mahkeme kararıyla hukuksuzca kapatıldı. ETHA bir haber ajansıdır. Yayın politikası doğrultusunda ülke ve dünya gündemiyle ilgili pek çok haber yapmaktadır. Dolayısıyla soruşturmaya gerekçe olarak isnat edilen suçu reddediyoruz" ifadelerini kullandı.