16 Mayıs 2024 Perşembe

Aile hekimlerinin grevi ikinci gününde

Aile hekimleri dün başlattıkları grevlerini bugün de sürdürdü. Mersin ve Diyarbakır'da eylemler yapan sağlık emekçileri, "Ceza Yönetmeliği"nin iptal edilmesini, birinci basamak sağlık sisteminin kurulmasını istedi.

Aile hekimleri "Ceza Yönetmeliği"ne karşı iki günlük grev yaptı. Grevlerinin ikinci gününde Diyarbakır ve Mersin'de sokağa çıkan aile hekimleri, "Ceza Yönetmeliği"nin iptal edilmesini ve birinci basamak sağlık sisteminin kurulmasını istedi.

Amed Sağlık Platformu halkın ve sağlık emekçilerinin yararına birinci basamak sağlık hizmeti talebiyle ve ceza yönetmenliğine karşı İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. "Sağlık emekçilerinin ve halkın yararına birinci basamak sağlık sistemi kurulsun" yazılı pankartın açıldığı eylemde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak söz aldı.

ÇALIŞMA KOŞULLARI KÖTÜLEŞİYOR
Birinci basamak sağlık hizmetlerindeki dönüşümle birlikte halk sağlığına yönelik uygulamalarda da büyük sorunlar yaşandığına işaret eden Orak, koronavirüs salgınının birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemini ortaya çıkardığını vurguladı. "Aile planlaması hizmetleri talep odaklı yürütülmekte, birinci basamak sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmektedir" diyen Orak, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları kötüleştiğini, buna bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusunun arttığını söyledi.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİN GİDERLERİNİ DEVLET KARŞILASIN
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplum yönelimli ve bölge tabanlı yapılması gerektiğini belirten Orak, koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderlerinin devlet tarafından, Aile Sağlığı Merkezleri'nin giderlerinin cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmasını, ASM'lerin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılması taleplerini dile getirdi.

Orak diğer taleplerini şu şekilde sıraladı:
" Mobil hizmetler için kamu tarafından, uygun mekan temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır.
Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuatlar tartışmaya açılmalı ve toplumun ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin görüşleri bu tartışmalarda önemsenmelidir. Mevzuat yeniden düzenlenmelidir.
Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır.
Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir.
Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir.
Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır.
Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır.
Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrol istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır. Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir."

MERSİN'DE EMEKÇİLERİN CEZA YÖNETMELİĞİ'NİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ
Mersin'de de iş bırakma eylemine devam eden sağlık emekçileri, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı.

Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Tabip Odası, Hekim Birliği, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş Sendikası, Hekim-Sen, SES'in ortak yaptığı açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.

"Bu ne biçim yönetmenlik", "Güvenli çalışma alanları istiyoruz" dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan MAHDER Başkanı Haydar Karakoyun, aile hekimliği ceza yönetmenliğinin geri çekilmesini istedi. Sürekli oyalandıklarını belirten Karakoyun, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.