9 Mayıs 2024 Perşembe

Aile hekimleri sorunları çözülmezse iş bırakacak

Haziran 2021'de yayınlanan yönetmelikle aile hekimliği sisteminin cezalandırıldığını kaydeden Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu yönetmeliğin maddeleri geri çekilmez ve sorunları çözülmezse süresiz iş bırakacaklarını duyurdu. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, 30 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan düzenlemeyle aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğiyle evrensel hukuk normlarıyla bağdaşmayan, aile hekimliğini geliştirmek yerine  sistemi bitirmeye yönelik bir karakter kazandığını belirtti. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu adına açıklama yapan  Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Noyan, sağlık  siteminin tıkanma noktasına geldiğini kaydetti. Noyan, "Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı eksikliği giderilememiş, kesin kayıtlı hasta sayısında istenilen oranlar yakalanamamış aile sağlığı merkezlerinin fiziki durumları modernleştirilememiş, toplum sağlığı hizmetlerinde diyetisyen, psikolog gibi sağlık profesyonellerinin birinci basamak sağlık hizmetlerine tam entegrasyonu sağlanmamıştır" dedi. 

20 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe dikkat çeken Noyan, "Aile hekimliği sisteminin kahramanları cezalandırılıyor, sağlık çalışanları demoralize; bu gayrihukuki olduğunu düşündüğümüz yönetmelik maddelerine göre; Tekirdağ, İstanbul, Kayseri, Muş, Hakkari, Mersin gibi birçok ilde birçok aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının sözleşmeleri yenilenmemiştir. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Bu ceza yönetmeliğinin aile hekimliğinin önünü tıkayan maddeleri geri çekilmedikçe ve sahanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekle bürünmedikçe anayasal haklarımızı kullanarak gerekli tüm tepkiyi göstereceğimizi duyuruyoruz. Aşamalı eylem planı ve nihai olarak süresiz iş bırakmak, hiç olmadığı kadar güçlü bir seçenek olarak gündemimizdedir."