24 Nisan 2024 Çarşamba

Aile bakanlığı boşanmaları engellemek istiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, adına uygun çalışmalarına devam ediyor. Kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarını izlemekle yetinen bakanlık boşanmaları engellemek için yeni bir çalışma başlattı. Bakanlığın çalışması, kadına yönelik erkek şiddeti ve katliamlarını arttıracak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadına yönelik erkek şiddeti ve kadın katliamlarını görmezden gelerek, aileyi korumak, kadını aile içinde konumlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Erkek egemenliğinin kutsadığı 'aileyi korumak' adı altında, kadın katliamları ve kadına yönelik şiddeti görünmez kılmaya çalışan bakanlık, "aile birliğinin bozulmasının nedenleri", "evlilik bağını kuvvetlendiren dinamikler", "boşanma sürecinde yaşananlar" gibi başlıkları içeren "Türkiye Boşanma Araştırması" yapacağını açıkladı.

Boşanmalarda artışın nedenlerini, bölgelere göre olası farklılıklar, evli olan kişilerin evlilik süreçleri ve boşanmaya yönelik algılarını belirleyecek olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın temel hedefi ise boşanmaları önlemek.

AKP EVLİLİK İÇİN 'EHLİYET' ÖNERMİŞTİ
AKP iktidarı geçtiğimiz günlerde de TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'na 'evlilik ehliyeti' önerisi getirmişti. Öneri kadına şiddet uygulayan, kadınları katleden erkeklerin psikolojik sorunları olduğu fikrine dayandırılarak, erkek şiddetini de meşrulaştırmayı hedefliyor.

Evlilik öncesi taraflardan kan testi gibi 'psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge' istenmesini öngören öneriye kadınlar tepki göstermişti.

Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı avukat Aslı Koçak Arıhan, erkek şiddetinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamamasından kaynaklandığına dikkat çekerek, "Bu tip öneriler farazi, sorunu ötelemek ve işin odağına inmemek olur" değerlendirmesinde bulunmuştu.