18 Nisan 2024 Perşembe

AİHM'den Türkiye'ye bir mahkumiyet kararı daha

AİHM, 2009 yılında kapatılan DTP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hatice Çoban'ın başvurusu doğrultusunda Türkiye'yi "ifade özgürlüğünü ihlal etmek"ten mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2009 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hatice Çoban'ın yaptığı başvuruya dair kararını açıkladı. Mahkeme, Türkiye'yi "ifade özgürlüğünü ihlal etmek"ten mahkum etti.

Hatice Çoban, 2007 yılındaki bir eylem sırasında yaptığı konuşma nedeniyle "örgüt propagandası yapmakla" suçlanmış ve mahkum edilmişti. Çoban, eylemi izleyen polislerin kendi ifadelerini çarpıttığını, medyada çıkan ifadeleri ile polisin tutanağı arasında farklılıklar olduğunu belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Çoban başvurusunda, konuşmasında Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğine vurgu yaptığını söyledi.

AİHM yargıçları, Türk adaletinin Çoban'ın konuşmasının içeriğini ciddiyetle ele almadığı ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti.

AİHM, Ocak 2016'da verdiği başka bir kararında ise DTP'nin kapatması nedeniyle Türkiye'yi mahkum etmişti. Mahkeme, partinin kapatılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvenceye alınan dernek kurma hakkının ihlali olduğuna hükmetmişti.