10 Nisan 2026 Cuma

Ağrı'da Newroz tutuklamalarına tepki: Gülmek tutuklanma gerekçesi oldu

İHD Ağrı Şubesi, Newroz'un ardından çok sayıda kişinin tutuklanmasını protesto etti. İnsanların sadece güldükleri için bile tutuklandığını kaydeden İHD, "Haklı ve meşru olan özgürlük, demokrasi ve barış meşalesini taşıyacağız" dedi.

İHD Ağrı Şubesi, Newroz nedeniyle bir çok kişinin tutuklanmasını protesto etti. Cumhuriyet Caddesi'nde yapılan basın açıklamasında konuşan İHD Ağrı Eşbaşkanı Azad Akbulut, faşist saray iktidarının, halkların Newroz alanlarını doldurmasından rahatsız olduğunu belirtti.

24 Mart'ta yapılan Newroz kutlamasının ardından, 7 Nisan'da düzenlenen operasyonlarla çok sayıda kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Akbulut, "Aralarında üyelerimizin de bulunduğu ve soruşturma sürecini takip eden avukat gözlemlerinden edindiğimiz bilgiler de göstermektedir ki; gözaltına alınan yurttaşlar aileleri ve çocukları önünde insan onurunu zedeleyen, temel hak ve hürriyetleri yok sayan, kötü muamele yasağının ihlalini oluşturacak bir takım uygulamalara maruz bırakılmışlardır" dedi.

Akbulut, gözaltına alınanlara yönelik işkenceye ilişkin şu bilgileri verdi: "İfadeler alınırken Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri yok sayılarak şahıslar aleyhlerine beyanda bulunmaya zorlanmış, itham barındıran ve yönlendirici sorular dayatılmıştır. Hukuka aykırı uygulamalar bunlarla sınırlı kalmamış müdafi olarak görev alan avukatların mesleki faaliyetinin yok sayılmasına, savunma hakkının etkin kullanılmasının engellenmesine kadar varmıştır. Akabinde Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığında hazır edilen şahısların ifadeleri alınmaya başlanılmıştır. Bir yurttaş sırf güldüğü için tutuklamaya sevk edilmiştir. Bir başka yurttaş adı mahkum olduğu için 'isminin hakkını vermek ister misin' şeklinde keyfi bir söylem ile karşıya kalmıştır. Yurttaşlar kah gülüşleri, kah isimleri, kah etnik kimlikleri dolayısıyla herhangi bir hukuki muhakemeye tabi tutulmaksızın toplu biçimde ve alelacele tutuklamaya sevk edilmişlerdir"

İHD Şube Eşbaşkanı Akbulut, "Dehak'ların karşısında Kawaların ruhuyla, Firavun'un kör kuyuları karşısında Yusufların umuduyla, Zeus'un ateşi karşısında Prometheus'ların direnişiyle, zalimin zulmünün karşısında Kemal Kurkut'ların yüreğiyle haklı ve meşru olan özgürlük, demokrasi ve barış meşalesini taşıyacağız" dedi.

Kitle, açıklamanın ardından sloganlarla Cumhuriyet Caddesi'nden İHD binasının önüne yürüdü.