28 Nisan 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak Rıdvan Yusufoğlu'nun tedavisi engelleniyor

Ağır hasta tutsak Rıdvan Yusufoğlu'nun tedavisi engellenerek ölüme terk edildiğine dikkat çeken HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, soru önergesi ve dilekçelerle konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Hapishanelerde tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarak devam ediyor. İnsan onuruna aykırı uygulamalara direnen tutsaklara uydurma gerekçelerle soruşturma açılıyor; görüş, telefon, spor, iletişim gibi hakları gasp ediliyor. 

Özellikle ağır hasta tutsakların tedavi engellenerek ölüme terk ediliyor. Ağrı Patson L Tipi Hapishanesi'nde tutuklu ağır hasta tutsak Rıdvan Yusufoğlu'nun geçen hafta Covid-19 testi pozitif çıktı. 

17 yıl önce kalın bağırsakta kronik bir hastalık olan Ülseratif Kolit tanısı konulan; varis, bel fıtığı, mide ile uyku apnesi rahatsızlıkları da bulunan Yusuoğlu'na kullanması zorunlu olan Salofalk ilacı yalnızca Büyükşehirlerde olduğu gerekçesiyle verilmiyor. 

Bağırsak makatında kanaması devam eden Yusufoğlu'nun Ağrı'da Gastroenteroloji bölümü olmaması nedeniyle tedavi için Van veya Diyarbakır'a sevk için defalarca başvuru yaptı ancak yanıt alamadı.

Pandemi dolayısıyla revire her gittiğinde 14 günlük karantinaya alınıp izole edildiği için revire dahi gitmek istemediğini belirten ağır hasta tutsak Rıdvan Yusuoğlu, çok sayıda kronik hastalığı bulunmasına rağmen avukatının infaz erteleme talebi de reddedildi. 

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Taşdemir ayrıca İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne de hasta tutsak Yusufoğlu'nun durumuna ilişkin dilekçe verdi.