19 Nisan 2024 Cuma

Ağır hasta tutsak Özdal için bir çok ilde eylem yapıldı

Çok sayıda ilde eylem düzenleyen İnsan Hakları Derneği, ağır hasta tutsak Koçer Özdal'ın tahliye edilmesini talep etti. Açıklamada, "Merhamet değil, vicdan değil, insaf değil, lütuf değil 401 ağır hasta mahpus için yaşam hakkı istiyoruz! Koçer Özdal?a özgürlük" denildi. İnsan Hakları Derneği (İHD), İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Mersin, Kocaeli, İskenderun ve Van başta olmak üzere birçok ilde yaptığı açıklamada, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatmakta olan 65 yaşındaki ağır hasta tutuklu Koçer Özdal'ın durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını talep etti.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında, İHD’nin hasta tutsakların sesi olmak ve duyarlı kılmak için 2008’de başlattığı kampanyanın üzerinden 10 yıl geçtiği hatırlatıldı. Açıklamada, “Bu 10 yıl içerisinde göstermiş olduğumuz çabalar ne acıdır ki yetkili makamlar tarafından çoğunlukla karşılık bulmamıştır. Yüzlerce ağır hasta mahpus yaşamını yitirmiş, ailesi yanında son günlerini bile geçirememiştir” denildi.

İstanbul'da yapılan eylemde İHD üyeleri Galatasaray meydanında toplanarak "Ağır hasta mahpus Koçer Özdal serbest bırakılsın" pankartı açtı. Basın açıklaması yapan Hatice Onaran, "Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaşan Koçer Özdal şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘mahkûm koğuşunda’ tutulmaktadır. Kendisini ziyarete gelen aile üyeleri savcılık görüş iznini günler sonraya verdiği için görüş yapamamışlardır" dedi. Açıklamanın ardından Özdal’a Galatasaray Postanesi’nden kart gönderildi

Koçer'in durumuna ilişkin şunlar belirtildi: “Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal mahpusluğunun 4. yılında Bafra T Tipi Hapishanesi'nde yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitmiş ve kendisine mesane kanseri teşhisi konulmuştur. Aynı süreçte tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıktığından ve böbrekleri de iflas ettiğinden düzenli olarak diyalize girerek hayatını sürdürmek durumunda kalmıştır.”

İHD İzmir Şubesi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatmakta olan 65 yaşındaki hasta tutuklu Koçer Özdal sağlık durumuna dikkat çekmek için dernek binasında basın toplantısı düzenledi.  Açıklamayı dernek adına Şube Başkanı avukat Zafer İncin yaptı.

2Ağır Hasta Mahpuslar İçin Yaşam Hakkı İstiyoruz” diyen İncin, İHD’nin 2008 yılında başlatmış olduğu hasta tutukluların sesi olma ve kamuoyunu duyarlı kılma çabaların üzerinden 10 yıl geçtiğini ifade etti. Çabalarının yetkili makamlar tarafından karşılık bulmadığını vurgulayan İncin, yüzlerce ağır hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 60 yaşın üzerinde olan Koçer Özdal 2014 yılında Muş’ta tutuklandığını anımsatan İncin, “Kendisine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onaylanmasıyla 2016 yılında tek kişilik hücrede kalmaya başlamıştır. Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal mahpusluğunun 4. yılında Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitmiş ve kendisine mesane kanseri teşhisi konulmuştur. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi de Koçer Özdal’ı Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk etmiş ancak orada da ‘mahkûm koğuşu’ uygun olmadığından dolayı ameliyat yapılamamıştır. Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaşan Koçer Özdal şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘mahkûm koğuşunda’ tutulmaktadır. Kendisini ziyarete gelen aile üyeleri savcılık görüş iznini günler sonraya verdiği için görüş yapamamışlardır” diye belirtti.

İHD Kocaeli Temsilcisi Hazal Bilgili, “İnsan Hakları Derneği’nin 2008 yılında başlatmış olduğu hasta mahpusların sesi olma, kamuoyunu duyarlı kılma çabalarımızın üzerinden tam 10 yıl geçmiştir. Bu 10 yıl içerisinde göstermiş olduğumuz çabalar ne acıdır ki yetkili makamlar tarafından çoğunlukla karşılık bulmamıştır. Yüzlerce ağır hasta mahpus yaşamını yitirmiş, ailesi yanında son günlerini bile geçirememiştir" açıklamasında bulundu.
 
İHD Mersin Şubesi de, hasta tutuklu Koçer  Özdal'ın durumuna dikkat çekmek  amacıyla şube binalarında basın toplantısı gerçekleştirdi. HDP, DBP ve 78’liler Derneği yöneticilerinin katıldığı açıklamada İHD Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir konuştu. Koçer, Özdal’ın her geçen gün durumunun kötüye gittiğine dikkat çeken Demir, “Ağır hasta mahpusların yakınları yanında tedavilerine devam edebilmesini ve mahpusların bir veda hakkına dahi erişemeden yaşamlarını yitirmemesi gerekiyor. Tüm hasta mahpuslar serbest bırakılsın" dedi.
 
Özdal’ın ilaçlarının zamanında verilmediği için hastalığın ilerlediğini belirten İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, “Okuma yazması olmayan tutuklu hasta Koçer Özdal’ın bir an önce ameliyat yapılmasını ve yanında ailesinden birinin refakatçi olarak kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, cezaevlerinde 401 hasta tutuklunun olduğunu söyleyerek tutukluların son günlerini ailelerinin yanında geçirmesine fırsat verilmesi çağrısında bulundu. İHD MYK Üyesi ve İHD Van Şube Sekreteri Fevzi Çelenk, 10 yıl içerisinde gösterdikleri çabaların yetkili makamlar tarafından karşılık bulmadığını söyleyerek, 2014 yılında tutuklanan Koçer Özdal’ın duruma dikkat çekti.