19 Mayıs 2024 Pazar

'Ağır hasta tutsak Murat Aktaş derhal tahliye edilsin'

Ağır hasta tutsak Murat Aktaş'ın durumuna dikkat çekilen 468. F Oturması'nda, Aktaş'ın ailesinin endişeleri aktarıldı ve derhal tahliyesi istendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliyeleri için her hafta düzenlediği F Oturması'nın 468.'si ağır hasta tutsak Murat Aktaş için gerçekleşti. 

'YAŞAMI TEHDİT ALTINDA'
Covid-19 salgınından kaynaklı online düzenlenen eylemin metnini Komisyon Üyesi Mehmet Acettin okudu. Acettin, "17 yıllık mahpus 46 yaşındaki Murat Aktaş halen Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutulmaktadır. Ayak bileğinde yaşadığı yoğun ağrılarla başlayan rahatsızlığı, teşhis ve tedavi sürecinin geciktirilmesi nedeni ile ilerlemiş olup ağrılara ayakta kalmada ve yürümede güçlük eklenmiştir. Kanser şüphesi olduğu söylenmiş, biyopsi yapılmış ancak tedaviye başlanmamıştır. Mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle de endoskopi ve kolonoskopi yapılmış, bağırsakta nodül olduğu belirtilmiş fakat yine herhangi bir tedavi yapılmamıştır. Pandemi sürecinde hastane sevkleri durma noktasına gelmiş,  erken tanı ve tedavi imkanı tamamen ortadan kalkmıştır. Bu durum Murat Aktaş'ın sağlığı yanında yaşamını da tehdit eder hale gelmiştir” dedi.

'AĞIR ŞEKİLDE DARP EDİLDİLER'
Ailesinden alınan son bilgiye göre sağlık durumu giderek ağırlaşan Aktaş'ın, kardeşi ile yaptığı son telefon görüşmesinde; tutuldukları hücrenin havalandırmasının yetersiz olduğu, güneş görmediği için değiştirilmesi talebi ile hücre arkadaşları ile birlikte 2021 Şubat ayında hapishane idaresine dilekçe verdiklerini, bir süre sonra bu talebe uygun olarak C-14 hücresine götürüldüklerini, 5 gün sonra ise tutuldukları yeni hücrelerine Edirne F Tipi Hapishanesi 2. müdürü, gardiyanlar ve Robokop'lar tarafından baskın yapılarak eski hücrelerine geri götüreceklerinin söylendiğini, neden olarak yazdıkları bir dilekçenin gösterildiğini, eski hücrelerine gitmek istemedikleri için ağır bir şekilde darp edildiklerini anlattığını aktaran Acettin, şöyle devam etti:

"Ailesi, Derneğimizde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Murat Aktaş'ın bozulan sağlık durumuna dikkat çekmiş, endişelerini paylaşmış ve yetkililerden yaşam hakkının korunması ve sorunların çözümü konusunda adım atmaları çağrısında bulunmuştur.

'SERBEST BIRAKILSIN'
İnsan Hakları savunucuları olarak; Murat Aktaş ve arkadaşlarına yapılan saldırının sorumluları hakkında adli ve idari işlem başlatılarak cezalandırılmaları için yetkilileri göreve çağırıyor, hapishanelerde tutulan hasta mahpusların sağlığa erişim ve yaşam haklarının korunabilmesi için pandemi sürecinin yarattığı risk de dikkate alınarak serbest bırakılmalarını istiyoruz.”