18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Ağır hasta tutsak Mehtap Şentürk serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Sincan Hapishanesi Kampüsü hastanesinde tutulan ağır hasta tutsak Mehtap Şentürk'ün acil tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 394'üncü hafta eylemini İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemde, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutsaklardan Mehtap Şentürk'ün durumuna dikkat çekildi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen açıklama yaptı.

15 yıldır MS hastası Mehtap Şentürk'ün 7 yıl 15 aylık cezasının onanması üzerine 3 Mart 2022 tarihinde tutuklanarak Sincan Hapishanesi'ne götürüldüğü bilgisini paylaşan Çevirmen, son beş yılda hastalığının ileri düzeye ulaştığını söyledi. Çevirmen, "28 Eylül 2021 tarihinde verilen rapora göre 'ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları engeli yüzde 80, üst ektremite bozuklukları yüzde 25 olarak raporlanmış ve yine bu rapora göre kişisel engellilik oranı yüzde 85 olarak' belirlenmiştir. Ağır MS hastalığının yanı sıra da epilepsi hastasıdır. Cezaevine girdikten sonra 16 Mart 2022 tarihinde, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından muayene sonucunda 'ceza tehiri gerektirmez, R Tipi Cezaevinde kalması uygundur' şeklinde rapor düzenlenmiştir" dedi.

'AİLESİNİN BAKIMINA MUHTAÇ'
Mehtap Şentürk'ün hayati tehlikesi olmadığı bahanesiyle 'cezaevinde kalabilir' raporu verilmesine tepki gösteren Çevirmen, "İdrarını tutamayan, yürüyemeyen, altı bezlenen ve ailesinin bakımına muhtaç bir şekilde yaşamını devam ettirmek zorunda kalan hastanın psikiyatrik bozukluklarının olmaması ve bilincinin normal olması cezaevinde kalabilir olmasına yeterli görülmüş ve cezaevinde tutulmaya devam edilmektedir. Avukatı tarafından yapılan infaz erteleme başvurusuna ise herhangi bir cevap gelmemiştir" diye belirtti.

R TİPİ HAPİSHANEDE KALAMAZ
Şentürk'ün tutsak edildiği günden bu yana Sincan Hapishanesi Kampüsündeki hastanede tutulan ve annesi tarafından bakıldığının bilgisini veren Çevirmen, tekerlekli sandalye ile hareket edebilen, kişisel bakımını başkasının yardımıyla yapabilen bir kişinin hapishanede tutulmasını kabul etmediklerini vurguladı, "R Tipi cezaevlerinde de bu kadar ağır engellilik durumuna sahip bir mahpus kalamaz, kalması da mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Mehtap Şentürk'ün sağlık sorunlarının göz önünde bulundurularak derhal tahliye edilmesi çağrısında bulunan Çevirmen, "Hapishanelerde bulunan hasta mahpusların durumlarını dile getirdik. Tüm bu sorunlar ortadan kalkıncaya kadar sorunları kamuoyu ile paylaşmaya ve çözüm talep etmeye devam edeceğiz" sözlerini kullandı.